Lysine is een essentieel aminozuur. Voeding dient derhalve voldoende lysine te bevatten om in de dagelijkse behoefte te voorzien; deze is vastgesteld op circa 30-38 mg lysine per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de Solanaceae familie) is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt.
Acetyl-L-carnitine is de geacetyleerde vorm van (L-)carnitine, dat in voeding vooral voorkomt in (rood) vlees en in veel mindere mate in plantaardige voedingsmiddelen.
Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken.
ASU is een natuurlijk plantaardig extract en bestaat uit de niet-verzeepbare fractie van avocado- en sojaboonolie (Avocado/Soybean Unsaponifiables, ASU). In wetenschappelijke studies is aangetoond dat ASU zorgt voor pijnverlichting en functieverbetering bij osteoartritis (van knie en heup). Ook zijn ...
Curcumine heeft een zeer breed werkingsgebied en is een zeer veilige en veelbelovende stof voor de preventie en behandeling van uiteenlopende chronische aandoeningen.
Het essentiële (macro)mineraal magnesium is uitermate belangrijk voor de gezondheid. Magnesium is wat betreft hoeveelheid het vierde mineraal in het lichaam, na calcium, kalium en natrium.
Vitamine D heeft belangrijke functies in het lichaam, waaronder zorgdragen voor sterke botten en tanden en het ondersteunen van een normale werking van de spieren en het
Vitamine D (calciferol) staat de laatste jaren sterk in de belangstelling. Wetenschappers ontdekken steeds meer (chronische) aandoeningen die zijn gerelateerd aan een inadequate vitamine D-status*. Mede daarom staat ter discussie hoeveel vitamine D een mens nodig heeft in aanvulling op de vitamine D ...
Weerbaarheid tegen (nieuwe) virusinfecties zoals COVID-19 vereist een krachtige en evenwichtige immuunrespons. Een adequate immuunrespons kan de kans op besmetting, een ernstig ziekteverloop en restklachten aanzienlijk verkleinen.
In Oost- en Zuid-Azië (met name China, Japan en India) is van oudsher bekend dat regelmatige consumptie van groene thee bijdraagt aan een gezond en lang leven. Groene thee wordt al 5000 jaar bereid uit de jonge bladeren van de theeplant (Camellia sinensis), aanvankelijk voor gebruik als geneesmiddel ...
Jodium of jood is een scheikundig element met symbool I en atoomnummer 53 en behoort tot de groep van de halogenen* ofwel zoutvormers zoals fluor, chloor en broom.
Dit artikel geeft een overzicht van belangrijke (sterk overlappende en interacterende) factoren die bijdragen aan het ontstaan en voortduren van post-covid. Ze bieden goede aanknopingspunten voor orthomoleculaire suppletie.
Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is in 90% van de gevallen het gevolg van een auto-immuunziekte van de schildklier (ziekte van Hashimoto, auto-immuunthyreoïditis).
Bij een (nieuwe) virusziekte is het belangrijk te streven naar een krachtig en evenwichtig immuunsysteem. Verschillende essentiële voedingsstoffen en de plantaardige stof quercetine kunnen de weerbaarheid tegen COVID-19 verhogen.
Vitamine D staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Zeker voor kinderen is het een van de meest essentiële vitaminen. Sarah Taylor, Amerikaanse onderzoekster aan de Yale School of Medicine in de Verenigde Staten, toont in een recente overzichtsstudie het belang van vitamine D voor ki ...
Hyperlipidemie is een belangrijke risicofactor voor cardiovasculaire aandoeningen. Gegevens uit de Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration laten zien dat een verlaging van de LDL-cholesterolspiegel met 1,0 mmol/L wordt geassocieerd met een wereldwijde daling van de sterftekans van 9%.(1,2)
Hartfalen (HF) is een toenemende doodsoorzaak en komt vaak voor bij langdurig statinegebruik. Amerikaans onderzoek laat zien dat suppletie met een hoge dosering ubiquinol hier een positief effect op kan hebben.