Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten waaronder hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie.
Groene thee is een van de oudste dranken ter wereld, met een geschiedenis die al zo’n 5000 jaar teruggaat. Met name in China en Japan wordt veel groene thee gedronken en men denkt dat dit bijdraagt aan een gezond en lang leven.
Selenium is een belangrijke antioxidant en bindt en verwijdert zware metalen. Het spoorelement is essentieel voor de jodiumstofwisseling en de synthese van schildklierhormoon.
Ashwagandha (Withania somnifera of winterkers, een plant uit de Solanaceae familie) is een belangrijk kruid binnen de ayurvedische geneeskunde en wordt al duizenden jaren gebruikt.
Berberine is een belangrijke bioactieve stof in verschillende populaire medicinale planten waaronder Berberis vulgaris (zuurbes) en Coptis chinensis (Chinese gouddraad).
Voldoende inname van vitamine A is van belang voor het gezichtsvermogen (zien bij lage lichtintensiteit), de genexpressie, celdeling en celdifferentiatie, kwaliteit van de slijmvliezen en epitheelweefsel (wondheling), groei en ontwikkeling, voortplanting, longfunctie, antioxidantstatus en een goede ...
AHCC is een extract uit gekweekte schimmeldraden van de shiitakepaddenstoel. AHCC behoort waarschijnlijk tot de natuurlijke biologische response modifiers (BRM).
Bij een (nieuwe) virusziekte is het belangrijk te streven naar een krachtig en evenwichtig immuunsysteem. Verschillende essentiële voedingsstoffen en de plantaardige stof quercetine kunnen de weerbaarheid tegen COVID-19 verhogen.
Weerbaarheid tegen (nieuwe) virusinfecties zoals COVID-19 vereist een krachtige en evenwichtige immuunrespons. Een adequate immuunrespons kan de kans op besmetting, een ernstig ziekteverloop en restklachten aanzienlijk verkleinen.
Dit artikel geeft een overzicht van belangrijke (sterk overlappende en interacterende) factoren die bijdragen aan het ontstaan en voortduren van post-covid. Ze bieden goede aanknopingspunten voor orthomoleculaire suppletie.
Covid-19 is de acute luchtwegaandoening, veroorzaakt door het nieuwe humane coronavirus SARS-CoV-2. In dit artikel worden natuurlijke antivirale middelen benoemd en nutriënten voor cytoprotectie.
In vervolg op prebiotica, probiotica en synbiotica staan postbiotica steeds meer in de belangstelling. Postbiotica kunnen zowel preventief als therapeutisch worden ingezet.
Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol(subgroep stilbenoïden) dat in plantenfungeert als fyto-alexine: een beschermendestof die planten maken in reactieop stressoren z
Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten.
Een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) is in 90% van de gevallen het gevolg van een auto-immuunziekte van de schildklier (ziekte van Hashimoto, auto-immuunthyreoïditis).
COVID-19 houdt de wereld nog steeds in haar greep. Een veelbelovende Amerikaanse studie toonde aan dat een combinatie van verschillende supplementen waaronder quercetine, zink en vitamine C niet alleen preventief kan werken tegen griepachtige klachten en COVID-19, maar ook de ernst van de klachten k ...
Zink heeft belangrijke antivirale eigenschappen. Het zorgt onder andere voor remming van de virusreplicatie en ondersteunt de aanmaak van lichaamseigen antivirale stoffen. Een lage zinkstatus is geassocieerd met een ernstiger verloop van COVID-19. Een recente studie toonde aan dat zinksuppletie prev ...
Quercetine is een van de belangrijkste en best onderzochte bioflavonoïden en een veelbelovende, veelzijdige fytonutriënt. Een interessante studie toont aan dat suppletie met quercetine in een vroeg stadium bij COVID-19, mogelijk ernstige COVID-19 kan voorkomen.
Een interessante studie toont aan dat suppletie met quercetine in een vroeg stadium bij COVID-19, mogelijk ernstige COVID-19 kan voorkomen. Omdat de biologische beschikbaarheid van quercetine laag is, gebruikten de onderzoekers een quercetine met een sterk verbeterde opname (Quercetine Phytosome).