Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn lever, vis, (half)volle melk en melkproducten en boter. Groenten en fruit bevatten bèta-caroteen, dat door het lichaam naar behoefte wordt omgezet in vitamine A. Daarnaast wordt er in Nederland vitamine A toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten tot het niveau van boter.
Let op: Lever bevat grote hoeveelheden vitamine A. Bijvoorbeeld: 15 gram runderlever bevat al ruim 5400 microgram vitamine A, terwijl de veilige bovengrens 3000 microgram per dag is.
Nachtblindheid (keratomalacie), veranderingen in de huid, zoals (folliculaire) hyperkeratose, een verhoogde gevoeligheid voor infecties, diarree en bloedarmoede. Een langdurig, ernstig tekort leidt tot blindheid (xeroftalmie). Vitamine A-tekort is met name een probleem in ontwikkelingslanden. In Nederland heeft ongeveer 20-30% van de volwassenen een te lage vitamine A-inname met de voeding en bijna 10 procent van de jonge kinderen daarentegen een te hoge inname van vitamine A. Een vitamine A-tekort verhoogt de kans op parasitaire infecties.
Voedingsnormen vitamine A (retinol) (Gezondheidsraad 2008)
Gemiddelde behoefte (mg/dag) |
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (mg) |
Aanvaarbare bovengrens (mg/dag) |
|
1-3 jaar |
0,22 |
0,3 |
0,8 |
4-8 jaar |
0,3 |
0,4 |
1,1-1,5 |
9-13 jaar |
0,44 |
0,6 |
1,5-2,0 |
14-18 jaar (jongens) |
0,6 |
0,8 |
2,0-2,6 |
14-18 jaar (meisjes) |
0,51 |
0,7 |
2,0-2,6 |
19-50 jaar (mannen) |
0,62 |
0,9 |
3,0 mg (10.000 ie) |
19-50 jaar (vrouwen) |
0,53 |
0,7 |
3,0 |
51-65 jaar (mannen) |
0,61 |
0,9 |
3,0 |
51-65 jaar (vrouwen) |
0,53 |
0,7 |
3,0* |
66+ (mannen) |
0,61 |
0,9 |
3,0 |
66+ (vrouwen) |
0,52 |
0,7 |
3,0* |
Bij zwangerschap |
0,58 |
0,7 |
3,0 |
Bij borstvoeding |
0,93 |
1,3 |
3,0 |
* Postmenopausale vrouwen, die een hoger risico op osteoporose en botbreuken hebben, doen er mogelijk goed aan de maximale vitamine A-inname (uit voeding en supplementen) te beperken tot 1,5 mg (1500 mcg) retinol per dag.
1 RAE (retinol activiteit equivalent) ~ 1 mcg (microgram) retinol ~ 3,3 ie (internationale eenheden) vitamine A-activiteit
1. Olson JM et al. Vitamin A toxicity. StatPearls Publishing; 2019 Jan 16.
2. Barber T et al. Vitamin A deficiency and alterations in the extracellular matrix. Nutrients. 2014;6(11):4984-5017.
3. Timoneda J et al. Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients. 2018;10(9). pii: E1132.
4. Sirisinha S. The pleiotropic role of vitamin A in regulating mucosal immunity. Asian Pac J Allergy Immunol. 2015;33(2):71-89.
5. Larson LM et al. Approaches to assess vitamin A status in settings of inflammation: Biomarkers Reflecting Inflammation and Nutritional Determinants of Anemia (BRINDA) Project. Nutrients. 2018;10(8). pii: E1100.
6. Matos A et al. Vitamin A supplementation according to zinc status on oxidative stress levels in cardiac surgery patients. Nutr Hosp. 2018;35(4):767-773.
7. D'Souza RM et al. Vitamin A for the treatment of children with measles - a systematic review. J Trop Pediatr. 2002;48(6):323-7.
8. Fragoso YD et al. The evidence for a beneficial role of vitamin A in multiple sclerosis. CNS Drugs. 2014;28(4):291-9.
9. Michelazzo FB et al. The influence of vitamin A supplementation on iron status. Nutrients. 2013;5(11):4399-413.
10. Semba RD et al. The anemia of vitamin A deficiency: epidemiology and pathogenesis. Eur J Clin Nutr. 2002;56(4):271-81.
11. Zeng J et al. Marginal vitamin A deficiency facilitates Alzheimer's pathogenesis. Acta Neuropathol. 2017;133(6):967-982.