Mogelijk gemaakt door:

Baobabvezels

Baobabvezels zijn polysachariden met een unieke samenstelling. Het hoogst vertegenwoordigd zijn wateroplosbare vezels, waaronder pectine. Twee typen pectine die rijkelijk aanwezig zijn, zij nhomogalacturonan en xylogalacturonan. Andere voorkomende polysachariden zijn hemicellulose, celluloseen fructo-oligosachariden (FOS). Door het hoge gehalte aan wateroplosbare vezels ondersteunen baobabvezels het darmmicrobioom. Ze stimuleren de groei van onder andere Bifidobacteria, melkzuurbacteriën zoals Lacticaseibacilli en Akkermansia. Bovendien bevorderen baobabvezels de productie van korteketenvetzuren, waarvan de belangrijkste butyraat (boterzuur), acetaat (azijnzuur) en propionaat (propionzuur) zijn. Baobabvezels hebben ook een gunstig effect op de bloedglucosespiegel en het verzadigingsgevoel. 

Bronnen

De vrucht van de baobabboom (Adansonia digitata L.) is zeer voedzaam. Het vezelgehalte is zeer hoog, ongeveer 70-80% van de droge massa. De baobab groeit in grote delen van Afrika en staat ook wel bekend als de ‘levensboom’. Het rijpe vruchtvlees is bloemig, droog en poederachtig en bevat rode vezelstructuren en zaden.  

Indicaties

  • Intestinale dysbiose, hyperpermeabele darm 
  • Behoud darmgezondheid 
  • Overmatig eten, metabool syndroom, diabetes type 2 

Contra-indicaties

Fecale impactie, zeer ernstige constipatie waarbij een massa droge, harde ontlasting vastzit in het colon of rectum. 

Gebruiksadviezen

Algemene adviesdosering: 10 gram per dag 
Door baobabvezels te combineren met acaiavezels is een aanzienlijk lagere dosering al effectief. Dagelijkse inname van 5 gram van gecombineerde baobab- en acaciavezels samen heeft aangetoonde prebiotische effecten.  

Veiligheid

Baobabvezels worden goed verdragen en zijn veilig in gebruik.  

Literatuur

Terug