Baobabvezels zijn polysachariden met een unieke samenstelling. Het hoogst vertegenwoordigd zijn wateroplosbare vezels, waaronder pectine. Twee typen pectine die rijkelijk aanwezig zijn, zij nhomogalacturonan en xylogalacturonan. Andere voorkomende polysachariden zijn hemicellulose, celluloseen fructo-oligosachariden (FOS). Door het hoge gehalte aan wateroplosbare vezels ondersteunen baobabvezels het darmmicrobioom. Ze stimuleren de groei van onder andere Bifidobacteria, melkzuurbacteriën zoals Lacticaseibacilli en Akkermansia. Bovendien bevorderen baobabvezels de productie van korteketenvetzuren, waarvan de belangrijkste butyraat (boterzuur), acetaat (azijnzuur) en propionaat (propionzuur) zijn. Baobabvezels hebben ook een gunstig effect op de bloedglucosespiegel en het verzadigingsgevoel.
De vrucht van de baobabboom (Adansonia digitata L.) is zeer voedzaam. Het vezelgehalte is zeer hoog, ongeveer 70-80% van de droge massa. De baobab groeit in grote delen van Afrika en staat ook wel bekend als de ‘levensboom’. Het rijpe vruchtvlees is bloemig, droog en poederachtig en bevat rode vezelstructuren en zaden.
Fecale impactie, zeer ernstige constipatie waarbij een massa droge, harde ontlasting vastzit in het colon of rectum.
Algemene adviesdosering: 10 gram per dag
Door baobabvezels te combineren met acaiavezels is een aanzienlijk lagere dosering al effectief. Dagelijkse inname van 5 gram van gecombineerde baobab- en acaciavezels samen heeft aangetoonde prebiotische effecten.
Baobabvezels worden goed verdragen en zijn veilig in gebruik.
1. Duysburgh C et al. Co-supplementation of baobab fiber and arabic gum synergistically modulates the in vitro human gut microbiome revealing complementary and promising prebiotic properties. Nutrients. 2024;16:1570.
2. Garvey R et al. The acute effects of baobab fruit ( Adansonia digitata) on satiety in healthy adults. Nutr Health. 2017;23:83–6.
3. Coe SA et al. The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans. Nutr Res. 2013;33:888–96.
4. Foltz M et al. A pectin-rich, baobab fruit pulp powder exerts prebiotic potential on the human gut microbiome in vitro. Microorganisms. 2021;9:1981.
5. Song S et al. Chemical characterization analysis, antioxidants, and anti-diabetic activity of two novel acidic water-soluble polysaccharides isolated from baobab fruits. Foods. 2024;13:912.
6. Silva ML et al. Adansonia digitata L (Baobab) bioactive compounds, biological activities, and the potential effect on glycemia: a narrative review. Nutrients. 2023;15:2170.
7. Chiacchio MF et al. Baobab-fruit shell and fibrous filaments are sources of antioxidant dietary fibers. Molecules. 2022;27:5563.