Guarboonvezels

Deels gefermenteerde guarboonvezels (guarvezels) zijn niet-visceuze, volledig wateroplosbare en volledig fermenteerbare voedingsvezels die fungeren als prebioticum (voedsel voor gunstige darmbacteriën) en bijdragen aan de darmgezondheid, een normale stoelgang en een evenwichtig immuunsysteem. Guarvezels gaan intestinale dysbiose en een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies (lekkende darm) tegen.

Belangrijke pluspunten van guarvezels ten opzichte van de meeste andere oplosbare vezels:

  • Sterkere prebiotische werking (volledige fermentatie met een grotere invloed op het intestinale microbioom en hogere productie korteketenvetzuren);
  • Reeds werkzaam in een lage dosis (vanaf 2-6 gram per dag);
  • Uitstekende verdraagbaarheid (door trage fermentatie);
  • Geen invloed op geur, kleur, smaak en consistentie van (warme/koude) dranken en voedsel waar guarvezels aan worden toegevoegd, ook niet bij een hoge dosis;
  • Uitermate geschikt voor de behandeling van PDS (prikkelbaredarmsyndroom).

Bronnen

Indiase guarbonen (Cyamopsis tetragonoloba). Uit guarbonen wordt guargom gewonnen, een galactomannan-polysacharide dat is opgebouwd uit mannose en galactose. Door gecontroleerde enzymatische afbraak (hydrolyse, fermentatie) van guargom door β-endogalactomannase uit de schimmel Aspergillus niger ontstaat deels opgesplitste (gehydrolyseerde/gefermenteerde) guargom, ook wel deels gefermenteerde guarboonvezels of guarvezels genoemd. In de wetenschappelijke literatuur wordt de term PHGG (Partially Hydrolyzed Guar Gum) gebruikt. Guarvezels bestaan uit korte ketens (3-8 suikereenheden) en middellange ketens (9-30 suikereenheden) galactomannan in een verhouding 1:7.

Indicaties

  • Intestinale dysbiose, lekkende darm, laaggradige ontsteking;
  • Constipatie;
  • Diarree;
  • PDS (prikkelbaredarmsyndroom);
  • SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth);
  • Kortedarmsyndroom;
  • Inflammatoire darmziekten, (ileo-anale) pouchitis;
  • Chronische nierziekte;
  • Verminderde vruchtbaarheid (met intestinale dysbiose) bij vrouwen;
  • Chronische anale fissuur;
  • Overmatig eten, metabool syndroom, diabetes type 2;
  • Behoud darmgezondheid en preventie of remming (leeftijdsgerelateerde) chronische aandoeningen.

Contra-indicaties

  • Fecale impactie, zeer ernstige constipatie waarbij een massa droge, harde ontlasting vastzit in het colon of rectum.

Gebruiksadviezen

  • Algemene adviesdosering: 5-10 gram guarvezels per dag (kinderen halve dosis) tot een maximum van 20 gram per dag;
  • Constipatie: 5-18 g/dag;
  • Diarree: 10-20 g/dag;
  • PDS: 5-10 g/dag;
  • Overmatig eten: 2-6 gram guarvezels per maaltijd;
  • Metabool syndroom, diabetes type 2: 10 g/dag;
  • Verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen (in combinatie met intestinale dysbiose): 10 g/dag;
  • Chronische anale fissuur: 10 g/dag.

Interactie

  • Guarvezels kunnen de bloedglucosespiegel verlagen. Mensen die bloedglucoseverlagende medicijnen gebruiken, dienen hiermee rekening te houden.
  • Guarvezels verhogen de calcium- en magnesiumabsorptie (dieronderzoek).
  • Guarvezels verbeteren de intestinale ijzeropname bij ijzergebreksanemie tijdens de groei (dierstudies).
  • Bij bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO, Small Intestinal Bacterial Overgrowth) is de combinatie van het antibioticum rifaximine (1200 mg/dag gedurende 10 dagen) en guarvezels (5 gram/dag gedurende 10 dagen) significant effectiever dan rifaximine alleen (humane studie). 
  • Guarvezels (tweemaal daags 10 gram gedurende 2 weken voorafgaande aan radiotherapie en 2 weken tijdens radiotherapie) gaan radiotherapie-geïnduceerde diarree en intestinale dysbiose tegen bij bestraling van het bekken tegen kanker (humane studie).
  • Guarvezelsuppletie verhoogt de effectiviteit van ORS (rehydratievloeistof) bij acute diarree (humane studie).
  • Guarvezels beschermen tegen alcoholgeïnduceerde (acute) leverbeschadiging (preklinische studies).

Veiligheid

Guarvezels kunnen worden toegevoegd aan (koude, warme) dranken of voedsel. Door de zeer lage viscositeit kunnen guarboonvezels ook via vloeibare voeding zoals sondevoeding worden gesuppleerd. Guarboonvezels zijn al 30 jaar op de markt en het gebruik ervan is zeer veilig, zeker in een dosis tot 20 gram per dag. Guarboonvezels kunnen langdurig worden ingenomen en hebben geen negatieve invloed op de opname van voedingsstoffen zoals aminozuren, vetten en mineralen. Guarboonvezels worden zeer goed verdragen, zelfs in een dosis van 36 gram per dag. Omdat guarvezels langzaam fermenteren, veroorzaken ze in de regel geen overmatige gasvorming, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Mochten deze klachten bij aanvang van guarvezelsuppletie toch optreden, dan kan de dosis het beste geleidelijk worden verhoogd.

Literatuur

1. Rao TP et al. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition. 2019;59:158-169.

2. Quartarone G. Role of PHGG as a dietary fiber: a review article. Minerva Gastroenterol Dietol. 2013;59(4):329-40.

3. Yasukawa Z et al. Effect of repeated consumption of partially hydrolyzed guar gum on fecal characteristics and gut microbiota: a randomized, double-blind, placebo-controlled, and parallel-group clinical trial. Nutrients. 2019;11:2170.

4. Reider SJ et al. Prebiotic effects of partially hydrolyzed guar gum on the composition and function of the human microbiota -results from the PAGODA trial. Nutrients. 2020;12:1257.

5. Carlson J et al. In vitro analysis of partially hydrolyzed guar gum fermentation on identified gut microbiota. Anaerobe. 2016;42:60-66.

6. Kapoor M et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial of partially hydrolyzed guar gum dietary fiber for the improved gut microbiome in healthy athletes. Curr Dev Nutr. 2020; 4(Suppl 2):1568.

7. Üstündağ G et al. Can partially hydrolyzed guar gum be an alternative to lactulose in treatment of childhood constipation? Turk J Gastroenterol. 2010;21(4):360-4.

8. Romano C et al. Partially hydrolyzed guar gum in pediatric functional abdominal pain. World J Gastroenterol. 2013;19(2):235-40.

9. Miyoshi M et al. Prebiotics improved the defecation status via changes in the microbiota and short-chain fatty acids in hemodialysis patients. Kobe J Med Sci. 2020;66(1):E12-E21.

10. Komiya S et al. Characterizing the gut microbiota in females with infertility and preliminary results of a water-soluble dietary fiber intervention study. J Clin Biochem Nutr. 2020;67(1):105-111.

11. Ragonnaud E et al. Gut microbiota as the key controllers of "healthy" aging of elderly people. Immun Ageing. 2021;18(1):2.

12. Russo L et al. Partially hydrolyzed guar gum in the treatment of irritable bowel syndrome with constipation: effects of gender, age, and body mass index. Saudi J Gastroenterol. 2015;21(2):104-10.

13. Niv E et al. Randomized clinical study: partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placebo in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Metab (Lond). 2016;13:10.

14. Atila K et al. Partially hydrolyzed guar gum attenuates the severity of pouchitis in a rat model of ileal J pouch-anal anastomosis. Dig Dis Sci. 2009;54:522-529.

15. Hung TV et al. Dietary fermentable fibers attenuate chronic kidney disease in mice by protecting the intestinal barrier. J Nutr. 2018;148(4):552-561.

16. Furnari M et al. Clinical trial: the combination of rifaximin with partially hydrolysed guar gum is more effective than rifaximin alone in eradicating small intestinal bacterial overgrowth. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32(8):1000-6.

Terug