Deels gefermenteerde guarboonvezels (guarvezels) zijn niet-visceuze, volledig wateroplosbare en volledig fermenteerbare voedingsvezels die fungeren als prebioticum (voedsel voor gunstige darmbacteriën) en bijdragen aan de darmgezondheid, een normale stoelgang en een evenwichtig immuunsysteem. Guarvezels gaan intestinale dysbiose en een verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies (lekkende darm) tegen.
Belangrijke pluspunten van guarvezels ten opzichte van de meeste andere oplosbare vezels:
Indiase guarbonen (Cyamopsis tetragonoloba). Uit guarbonen wordt guargom gewonnen, een galactomannan-polysacharide dat is opgebouwd uit mannose en galactose. Door gecontroleerde enzymatische afbraak (hydrolyse, fermentatie) van guargom door β-endogalactomannase uit de schimmel Aspergillus niger ontstaat deels opgesplitste (gehydrolyseerde/gefermenteerde) guargom, ook wel deels gefermenteerde guarboonvezels of guarvezels genoemd. In de wetenschappelijke literatuur wordt de term PHGG (Partially Hydrolyzed Guar Gum) gebruikt. Guarvezels bestaan uit korte ketens (3-8 suikereenheden) en middellange ketens (9-30 suikereenheden) galactomannan in een verhouding 1:7.
Guarvezels kunnen worden toegevoegd aan (koude, warme) dranken of voedsel. Door de zeer lage viscositeit kunnen guarboonvezels ook via vloeibare voeding zoals sondevoeding worden gesuppleerd. Guarboonvezels zijn al 30 jaar op de markt en het gebruik ervan is zeer veilig, zeker in een dosis tot 20 gram per dag. Guarboonvezels kunnen langdurig worden ingenomen en hebben geen negatieve invloed op de opname van voedingsstoffen zoals aminozuren, vetten en mineralen. Guarboonvezels worden zeer goed verdragen, zelfs in een dosis van 36 gram per dag. Omdat guarvezels langzaam fermenteren, veroorzaken ze in de regel geen overmatige gasvorming, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Mochten deze klachten bij aanvang van guarvezelsuppletie toch optreden, dan kan de dosis het beste geleidelijk worden verhoogd.
1. Rao TP et al. Role of guar fiber in improving digestive health and function. Nutrition. 2019;59:158-169.
2. Quartarone G. Role of PHGG as a dietary fiber: a review article. Minerva Gastroenterol Dietol. 2013;59(4):329-40.
3. Yasukawa Z et al. Effect of repeated consumption of partially hydrolyzed guar gum on fecal characteristics and gut microbiota: a randomized, double-blind, placebo-controlled, and parallel-group clinical trial. Nutrients. 2019;11:2170.
4. Reider SJ et al. Prebiotic effects of partially hydrolyzed guar gum on the composition and function of the human microbiota -results from the PAGODA trial. Nutrients. 2020;12:1257.
5. Carlson J et al. In vitro analysis of partially hydrolyzed guar gum fermentation on identified gut microbiota. Anaerobe. 2016;42:60-66.
6. Kapoor M et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover clinical trial of partially hydrolyzed guar gum dietary fiber for the improved gut microbiome in healthy athletes. Curr Dev Nutr. 2020; 4(Suppl 2):1568.
7. Üstündağ G et al. Can partially hydrolyzed guar gum be an alternative to lactulose in treatment of childhood constipation? Turk J Gastroenterol. 2010;21(4):360-4.
8. Romano C et al. Partially hydrolyzed guar gum in pediatric functional abdominal pain. World J Gastroenterol. 2013;19(2):235-40.
9. Miyoshi M et al. Prebiotics improved the defecation status via changes in the microbiota and short-chain fatty acids in hemodialysis patients. Kobe J Med Sci. 2020;66(1):E12-E21.
10. Komiya S et al. Characterizing the gut microbiota in females with infertility and preliminary results of a water-soluble dietary fiber intervention study. J Clin Biochem Nutr. 2020;67(1):105-111.
11. Ragonnaud E et al. Gut microbiota as the key controllers of "healthy" aging of elderly people. Immun Ageing. 2021;18(1):2.
12. Russo L et al. Partially hydrolyzed guar gum in the treatment of irritable bowel syndrome with constipation: effects of gender, age, and body mass index. Saudi J Gastroenterol. 2015;21(2):104-10.
13. Niv E et al. Randomized clinical study: partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placebo in the treatment of patients with irritable bowel syndrome. Metab (Lond). 2016;13:10.
14. Atila K et al. Partially hydrolyzed guar gum attenuates the severity of pouchitis in a rat model of ileal J pouch-anal anastomosis. Dig Dis Sci. 2009;54:522-529.
15. Hung TV et al. Dietary fermentable fibers attenuate chronic kidney disease in mice by protecting the intestinal barrier. J Nutr. 2018;148(4):552-561.
16. Furnari M et al. Clinical trial: the combination of rifaximin with partially hydrolysed guar gum is more effective than rifaximin alone in eradicating small intestinal bacterial overgrowth. Aliment Pharmacol Ther. 2010;32(8):1000-6.