Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol (subgroep stilbenoïden) dat planten aanmaken ter bescherming tegen schimmels, virussen, bacteriën, insecten, uv-straling en beschadiging. Resveratrol heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële en neuroprotectieve (zenuwweefselbeschermende) eigenschappen. Resveratrol activeert het enzym SIRT-1 (sirtuïne-1) met metabole effecten die vergelijkbaar zijn met calorierestrictie. Calorierestrictie is geassocieerd met een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, leververvetting, metabool syndroom en diabetes type 2.
Rode druiven(sap), rode wijn, appels, bessen, pruimen, jackfruit, moerbeien, tomaten, pinda’s, noten, cacao, zwarte olijven en soja.
Zie voor meer voorgestelde indicaties het overzichtsartikel ‘Resveratrol, een multifunctioneel polyfenol’.
De algemene aanbevolen dosis is 250-500 mg per dag of 5 mg/kg/dag.
Toxicologische studies hebben uitgewezen dat resveratrol een zeer veilige voedingsstof is. Gebruikelijke doseringen in klinische studies, 20 tot 2000 mg per dag, zijn veilig en worden goed verdragen, ook bij langdurig gebruik. Om interacties met medicijnen te vermijden, kan een bovengrens van inname van circa 900 mg/dag worden aangehouden.
1. Meng X et al. Health benefits and molecular mechanisms of resveratrol: a narrative review. Foods. 2020;9(3):340.
2. Kelly G. A review of the sirtuin system, its clinical implications, and the potential role of dietary activators like resveratrol: part 1. Altern Med Rev. 2010;15(3):245-63.
3. Kelly GS. A review of the sirtuin system, its clinical implications, and the potential role of dietary activators like resveratrol: part 2. Altern Med Rev. 2010;15(4):313-28.
4. Malaguarnera L. Influence of resveratrol on the immune response. Nutrients. 2019;11(5):946.
5. Huang DD et al. A review on the potential of Resveratrol in prevention and therapy of diabetes and diabetic complications. Biomed Pharmacother. 2020;125:109767.
6. Man AW et al. Resveratrol and the interaction between gut microbiota and arterial remodelling. Nutrients. 2020;12(1):119.
7. Banaszewska B et al. Effects of resveratrol on polycystic ovary syndrome: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(11):4322-4328.
8. Dull AM et al. Therapeutic approaches of resveratrol on endometriosis via anti-inflammatory and anti-angiogenic pathways. Molecules. 2019;24(4):667.
9. Khojah HM et al. Resveratrol as an effective adjuvant therapy in the management of rheumatoid arthritis: a clinical study. Clin Rheumatol. 2018;37(8):2035-2042.
10. Marouf BH et al. Resveratrol supplementation reduces pain and inflammation in knee osteoarthritis patients treated with meloxicam: a randomized placebo-controlled study. J Med Food. 2018;21(12):1253-1259.