Mogelijk gemaakt door:

Resveratrol

Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol (subgroep stilbenoïden) dat planten aanmaken ter bescherming tegen schimmels, virussen, bacteriën, insecten, uv-straling en beschadiging. Resveratrol heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële en neuroprotectieve (zenuwweefselbeschermende) eigenschappen. Resveratrol activeert het enzym SIRT-1 (sirtuïne-1) met metabole effecten die vergelijkbaar zijn met calorierestrictie. Calorierestrictie is geassocieerd met een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, leververvetting, metabool syndroom en diabetes type 2.

Bronnen

Rode druiven(sap), rode wijn, appels, bessen, pruimen, jackfruit, moerbeien, tomaten, pinda’s, noten, cacao, zwarte olijven en soja.

Indicaties

  • Gezond verouderen
  • Remming leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang
  • Sarcopenie
  • Overgewicht en obesitas
  • Metabool syndroom
  • Diabetes type 2
  • COPD
  • Osteoartritis, osteoporose
  • Infecties (virussen, bacteriën, schimmels)
  • Hart- en vaataandoeningen (hypertensie, arteriële stijfheid, atriumfibrilleren, perifere vasculaire ziekte, hartfalen, ischemische hartziekte)
  • Allergieën (waaronder astma, hooikoorts, atopisch eczeem)
  • Auto-immuunziekten (waaronder chronische inflammatoire darmziekten, reumatoïde artritis, psoriasis)
  • Chronische (laaggradige) ontsteking
  • Lage (discogene) rugpijn
  • Remming ontstekingsgerelateerde vorming van littekenweefsel (alvleesklier, lever, hart, longen, nieren, prostaat, maag-darmkanaal en bloedvaten)
  • Endometriose
  • PCOS

Zie voor meer voorgestelde indicaties het overzichtsartikel ‘Resveratrol, een multifunctioneel polyfenol’.

Contra-indicaties

  • Zwangerschap en het geven van borstvoeding.
  • Hepatitis B, hepatitis C: een hoge inname van resveratrol stimuleert mogelijk de vermeerdering van hepatitis B- en C-virussen.

Gebruiksadviezen

De algemene aanbevolen dosis is 250-500 mg per dag of 5 mg/kg/dag.

Interactie

  • Resveratrol kan de bloeddruk en bloedglucosespiegel verlagen en de bloedplaatjesaggregatie remmen. Mensen die bloeddrukverlagers, antidiabetica of anticoagulantia/plaatjesremmers gebruiken, dienen hiermee rekening te houden.
  • Bij het gebruik van medicijnen dient rekening te worden gehouden met mogelijke interacties met resveratrol, aangezien resveratrol de activiteit van de cytochroom P450-enzymen CYP1A1, CYP1A2, CYP1B1, CYP2C9, CYP2D6, CYP2C19 en CYP3A4 kan remmen (preklinische en humane studies). Dit is vermoedelijk pas het geval bij een resveratroldosis boven 1000 mg per dag.
  • Resveratrol kan, door remming van P-glycoproteïne, de bloedspiegel verhogen van medicijnen die door P-glycoproteïne (deels) worden uitgescheiden, zoals fexofenadine (humane studie).
  • Resveratrol induceert fase II-(detoxificatie)enzymen zoals GST (glutathion-S-transferase), NADH (nicotinamide-adenine-dinucleotide), UDP-glucuronosyltransferase (UGT) en catechol-O-methyltransferase (COMT), gunstig voor de detoxificatie en uitscheiding van diverse (carcinogene) stoffen.
  • Resveratrol potentieert de werking van calcitriol (de actieve vorm van vitamine D) door beïnvloeding van de vitamine D-receptoren.(237)
  • Resveratrol en vitamine D hebben synergetische activiteit in het tegengaan van cognitieve achteruitgang in een diermodel voor de ziekte van Alzheimer.
  • Resveratrol beschermt tegen stralingsgeïnduceerde enteritis (dierstudie).
  • Resveratrol verlaagt oxidatieve stress en chronische laaggradige ontsteking door roken (humane studie).
  • Resveratrol beschermt de lever tegen toxische effecten van methotrexaat (dierstudie).
  • Resveratrol remt huidontsteking, veroorzaakt door fijnstof (in-vitrostudie).
  • De combinatie resveratrol en curcumine heeft synergetische antikankeractiviteit, evenals resveratrol en berberine (preklinische studies).
  • Resveratrol en amfotericine B hebben (in vitro) synergetische activiteit tegen de Leishmania-parasiet.
  • Resveratrol versterkt (in vitro) de antibacteriële werking van aminoglycosiden tegen Staphylococcus aureus.
  • De werking van fluoroquinolonen kan verminderen in combinatie met resveratrol.
  • Resveratrol en curcumine hebben synergetische ontstekingsremmende activiteit in kraakbeencellen (in-vitrostudie) en remmen osteoartritis samen mogelijk beter dan afzonderlijk.
  • Resveratrol en quercetine hebben synergetische activiteit bij het verlagen van de vetmassa en tegengaan van metabool syndroom en obesitas (dierstudies).
  • Resveratrol en methotrexaat hebben mogelijk synergetische activiteit tegen reumatoïde artritis.
  • Resveratrol beschermt mogelijk tegen een verstoorde neurologische ontwikkeling door blootstelling aan fluoride (in-vitro-, in-vivostudies).
  • Resveratrol en langeketen omega 3-vetzuren, en resveratrol en niacinamide, hebben synergetische ontstekingsremmende activiteit (in-vitrostudies).
  • Resveratrol beschermt het hart en remt cardiomyopathie door ijzerstapeling (dierstudie).
  • Resveratrol en melatonine hebben synergetische activiteit in het beschermen van neuronen tegen het toxische bèta-amyloïd.
  • Resveratrol beschermt de nieren tegen toxiciteit van de contrastvloeistof ioxitalamaat (in-vitrostudie).

Veiligheid

Toxicologische studies hebben uitgewezen dat resveratrol een zeer veilige voedingsstof is.  Gebruikelijke doseringen in klinische studies, 20 tot 2000 mg per dag, zijn veilig en worden goed verdragen, ook bij langdurig gebruik. Om interacties met medicijnen te vermijden, kan een bovengrens van inname van circa 900 mg/dag worden aangehouden.

Literatuur

1. Meng X et al. Health benefits and molecular mechanisms of resveratrol: a narrative review. Foods. 2020;9(3):340.

2. Kelly G. A review of the sirtuin system, its clinical implications, and the potential role of dietary activators like resveratrol: part 1. Altern Med Rev. 2010;15(3):245-63.

3. Kelly GS. A review of the sirtuin system, its clinical implications, and the potential role of dietary activators like resveratrol: part 2. Altern Med Rev. 2010;15(4):313-28.

4. Malaguarnera L. Influence of resveratrol on the immune response. Nutrients. 2019;11(5):946.

5. Huang DD et al. A review on the potential of Resveratrol in prevention and therapy of diabetes and diabetic complications. Biomed Pharmacother. 2020;125:109767.

6. Man AW et al. Resveratrol and the interaction between gut microbiota and arterial remodelling. Nutrients. 2020;12(1):119.

7. Banaszewska B et al. Effects of resveratrol on polycystic ovary syndrome: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(11):4322-4328.

8. Dull AM et al. Therapeutic approaches of resveratrol on endometriosis via anti-inflammatory and anti-angiogenic pathways. Molecules. 2019;24(4):667.

9. Khojah HM et al. Resveratrol as an effective adjuvant therapy in the management of rheumatoid arthritis: a clinical study. Clin Rheumatol. 2018;37(8):2035-2042.

10. Marouf BH et al. Resveratrol supplementation reduces pain and inflammation in knee osteoarthritis patients treated with meloxicam: a randomized placebo-controlled study. J Med Food. 2018;21(12):1253-1259.

Terug