Het spoorelement borium is belangrijk voor gezonde botten en gewrichten. Daarnaast is borium betrokken bij de energiestofwisseling, het vetmetabolisme, de afweer en hersenfunctie en ondersteunt borium de aanmaak van steroïdhormonen (geslachtshormonen, vitamine D). Borium verbetert de calcium- en magnesiumstatus en verlaagt de fosforspiegel.
Peren, gedroogde pruimen, rozijnen, peulvruchten, appels, tomaten.
Botaandoeningen, groeiproblemen, artritis, schimmel- en bacteriële infecties, verhoogde homocysteïnespiegel.
Borium is veilig wanneer de maximaal toegestane dagdosis (UL of upper limit) niet overschreden wordt; de vastgestelde UL voor borium is in Amerika een stuk hoger dan in Europa (zie tabellen). Bijwerkingen zijn onwaarschijnlijk in een dosis lager dan 10-20 mg per dag (volwassenen). Het is mogelijk dat borium de insulinespiegel verlaagt (dit is enkele keren gerapporteerd); diabetici dienen hiermee rekening te houden.
Leeftijd | UL voor borium |
1-3 jaar | 3 mg/dag |
4-6 jaar | 4 mg/dag |
7-10 jaar | 5 mg/dag |
11-14 jaar | 7 mg/dag |
15-17 jaar | 9 mg/dag |
vanaf 18 jaar | 10 mg/dag |
Bron: European Food Safety Authority (2004)
Leeftijd | UL voor borium |
1-3 jaar | 3 mg/dag |
4-8 jaar | 6 mg/dag |
9-13 jaar | 11 mg/dag |
14-18 jaar | 17 mg/dag |
vanaf 18 jaar | 20 mg/dag |
Bron: Food and Nutrition Board, American Institute of Medicine (2002)