Biotine, een recentelijk ontdekte wateroplosbare B-vitamine, is co-enzym voor 5 carboxylases, enzymen die een rol spelen in onder meer de glucose- en vetzuurverbranding, vetzuursynthese, gluconeogenese en aminozuurstofwisseling. Daarnaast is biotine gekoppeld aan histonen (H2A, H3, H4), specifieke eiwitten die ervoor zorgen dat DNA compact is opgevouwen in chromosomen en hiermee bijdragen aan stabiliteit van het genoom. Biotine werkt onder meer nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Het vitamine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels; biotine helpt mogelijk het grijs worden van het haar tegengaan en kan helpen bij haaruitval (vooral bij mannen). Een marginaal biotinetekort tijdens de zwangerschap vergroot waarschijnlijk de kans op aangeboren afwijkingen.
Eieren, lever, volkoren granen, groenten.
Dunner worden van het haar, alopecia, broze nagels, conjunctivitis, huidinfecties, droge huid, huiduitslag rond ogen, neus en mond, verminderde weerstand.
Niet bekend.
De AI (adequate inname) van biotine voor volwassenen wordt geschat op 30 mcg/dag (zwangerschap/borstvoeding 35 mcg/dag), maar mogelijk is een hogere inname nodig voor een goede genoomstabiliteit. Biotine is een zeer veilige voedingsstof, ook in zeer hoge doseringen (tot 200 mg per dag bij biotinidase deficiëntie). Een hoge dosis biotine kan in sommige gevallen (onschuldige) maagdarmklachten geven. Als algemene bovengrens van inname is 2,5 mg (2500 mcg) per dag voorgesteld. Echter, in studies zijn zonder problemen hogere doseringen gebruikt gedurende lange tijd (bijvoorbeeld, 10 mg per dag gedurende 4 jaar bij diabetische neuropathie).