Bètacaroteen behoort tot de plantaardige carotenoïden; pigmenten die fruit en groenten geel, oranje en rood kleuren. Enzymen in het spijsverteringskanaal zetten een deel van het bètacaroteen om in vitamine A. Behalve een bouwstof voor vitamine A is bètacaroteen een belangrijke antioxidant en activeert bètacaroteen het immuunsysteem. Bètacaroteen verhoogt de weerstand van de huid en is van belang voor het beschermen van de huid tegen de zon en UV straling, is essentieel voor het gezichtsvermogen en voor een normale groei en ontwikkeling, en voortplanting.
Donkergroene, rode, gele en oranje groenten en oranje en geel fruit.
Gebruik een natuurlijke vorm van bètacaroteen, zoals bètacaroteen uit de groene micro-alg Dunaliella salina. Synthetische bètacaroteen heeft waarschijnlijk niet dezelfde antioxidatieve en immuunversterkende eigenschappen als de natuurlijke variant.
Zwaar alcoholgebruik, chemotherapie (zie interacties)
De natuurlijke vorm van bètacaroteen is veilig in de geadviseerde doseringen. Bij mensen met erytropoëtische protoporfyrie, die jarenlang doseringen tot 300 mg per dag innamen, werden geen toxische effecten waargenomen en bleef de vitamine A-spiegel binnen de normaalwaarden.
Bij gebruik van bètacaroteen kunnen milde maagdarmklachten optreden. Gele verkleuring van handpalmen, handen of voetzolen en het gezicht kan optreden bij (te) hoge doseringen bètacaroteen; verlaag in dat geval de dosis. Suppletie met bètacaroteen is waarschijnlijk veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding in een dosis tot 25 mg per dag. Rokers en mensen die aan asbest zijn blootgesteld dienen de inname van bètacaroteen te beperken tot een maximum van 20 mg/dag vanwege de verdenking dat (met name synthetische) bètacaroteen bij hen longkanker zou bevorderen.
1. Medline Plus, U.S. National Library of Medicine. Beta-carotene. Last reviewed - 06/03/2015.
2. Green AS et al. Meeting the vitamin A requirement: the efficacy and importance of β-carotene in animal species. ScientificWorldJournal. 2016;2016:7393620.
3. Yilmaz B et al. Carotenoids and non-alcoholic fatty liver disease. Hepatobiliary Surg Nutr. 2015;4(3):161-71.
4. Lan QY et al. The association between dietary vitamin A and carotenes and the risk of primary liver cancer: a case-control study. Nutrients. 2016;8(10). pii: E624.
5. Kaio DJ et al. Vitamin A and beta-carotene concentrations in adults with HIV/AIDS on highly active antiretroviral therapy. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2013;59(6):496-502.
6. Ciccone MM et al. Dietary intake of carotenoids and their antioxidant and anti-inflammatory effects in cardiovascular care. Mediators Inflamm. 2013;2013:782137.
7. Wood SM et al. beta-Carotene and selenium supplementation enhances immune response in aged humans. Integr Med. 2000;2(2):85-92.
8. Hu P et al. Association between serum beta-carotene levels and decline of cognitive function in high-functioning older persons with or without apolipoprotein E 4 alleles: MacArthur studies of successful aging. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006;61(6):616-20.
9. Li Y et al. Effects of vitamins E and C combined with β-carotene on cognitive function in the elderly. Exp Ther Med. 2015;9(4):1489-1493.
10. Seddon JM. Multivitamin-multimineral supplements and eye disease: age-related macular degeneration and cataract. Am J Clin Nutr. 2007;85(1):304S-307S.
11. Yu N et al. Association of dietary vitamin A and β-carotene intake with the risk of lung cancer: a meta-analysis of 19 publications. Nutrients. 2015;7(11):9309-24.