Mogelijk gemaakt door:

Ginkgo biloba: heilzame oerkracht effectiever met fosfatidylserine

17-07-2020

Ginkgo biloba-extract (GBE) is waarschijnlijk het meest voorgeschreven plantenmiddel ter wereld. Met bijna 7000 publicaties op de biomedische database Pubmed is Ginkgo biloba ook onder wetenschappers populair. Voortschrijdend onderzoek naar deze plant heeft tot nieuwe inzichten geleid. Een belangrijke daarvan is dat de suppletie van Ginkgo biloba-extract met fosfatidylserine betere resultaten voor cognitieve functiesverkrijgt dan die van alleen GBE.

Gingko biloba: heilzame oerkracht 
Op aarde bestaat er geen oudere levensvorm dan de Ginkgo biloba of Japanse notenboom (Salisburia adiantifolia). Men schat aan de hand van fossielen dat deze boomsoort uit de tijd stamt dat alle werelddelen nog als het supercontinent Pangea aan elkaar vastzaten en de eerste dinosauriërs uit het ei kropen – zo’n 300 miljoen jaar geleden.Terwijl de dinosauriërs rond 65 miljoen jaar geleden uitstierven, bleek de Ginkgo biloba een buitengewone overlever. De ginkgoboom heeft een enorme ziekteresistentie en wordt bijzonder oud. Er zijn meldingen van exemplaren van wel 2500 jaar. Het is daarom geen wonder dat deze praktisch onverwoestbare plant in de traditionele geneeskunde al meer dan 5000 jaar in gebruik is en tot op de dag van vandaag haar heilzame oerkracht op de mens overbrengt. 

Ginkgo biloba-extract en cognitieve functie 
De Ginkgo bilobaplant heeft vele werkzame bestanddelen. Een aantal daarvan, waaronder soortspecifieke wateroplosbare flavonoïden en vetoplosbare terpenoïden (met name bilobalide en diverse ginkgoliden2), wordt geassocieerd met een reeks fysiologische effecten die relevant kan zijn voor de verbetering van de cognitieve functie. Deze effecten zijn onder meer:

  • remming van de bloedplaatjesactiverende factor (PAF);
  • onschadelijk maken van vrije radicalen;
  • modulatie van neurotransmittersystemen;
  • gunstige effecten op de bloedsomloop;
  • bescherming tegen zuurstoftekort (hypoxie)
  • neuroprotectie.

Klinische bevindingen tonen aan dat Ginkgo biloba-extract (GBE) een verbetering van de cognitie teweeg kan brengen. Met name de snelheid van de uitvoering van aandachtstaken nam toe. 

Fosfatidylserine 
Fosfatidylserine is een fosfolipide die een onderdeel vormt van de celmembraan en in grote hoeveelheden in zenuwweefsel (met name in de hersenen) wordt aangetroffen. Fosfatidylserine heeft een aantal unieke eigenschappen, want het: 

  • reguleert de functie van belangrijke celmembraaneiwitten; 
  • is een essentiële cofactor voor diverse enzymen (belangrijk voor de algemene homeostase en de opname van voedingsstoffen in de cel); 
  • reguleert de afgifte van neurotransmitters en de signaaloverdracht; 
  • bepaalt de zenuwmembraanpotentiaal (belangrijk voor de snelheid van informatieoverdracht). 

Op deze manieren zorgt fosfatidylserine voor een verbetering van de cognitieve functie. Het kan daarom een uitstekende aanvulling zijn in een supplement met GBE. 

Ginkgo biloba met fosfatidylserine klinisch betere resultaten 
De combinatie van GBE met fosfatidylserine blijkt superieur aan alleen GBE. In een dubbelblinde placebogecontroleerde studie leidde de toediening van gestandaardiseerd GBE (120 mg/dag) met fosfatidylserine aan gezonde jonge mensen tot een aanzienlijk verbeterde cognitieve functie. In alle getimede geheugentaken in de testreeks waren zowel een verbeterde nauwkeurigheid als (met name) een verhoogde snelheid duidelijk zichtbaar. Daarentegen waren de voordelen van een dosis van 120 mg GBE alleen of in combinatie met fosfatidylcholine (een andere fosfolipide) niet zo uitgesproken. De bevindingen lijken derhalve te suggereren dat de synergie tussen Ginkgo biloba en fosfatidylserine de sterk verbeterde cognitieve functie teweegbrengt.

Veiligheid 
Alle behandelingen (dagelijks 120 mg uitsluitend met GBE, of in combinatie met fosfatidylcholine of  fosfatidylserine) bleken goed te worden getolereerd en bij geen ervan ontstonden ongewenste effecten. 

Bronnen: 
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ginkgo-biloba 
https://www.orthokennis.nl/artikelen/ginkgo-biloba 
Kennedy DO, Haskell CF, Mauri PL, Scholey AB. Acute cognitive effects of standardised Ginkgo biloba extract complexed with phophatidylserine. Hum. Psychopharmocal Clin Exp 2007; 22: 199-210. 

1Cognitieve functie: met betrekking tot alle functies die nodig zijn voor het denken, zoals intelligentie, geheugen, rede, etc.
2Ginkgolides: biologisch actieve stoffen (terpenische lactonen) in Ginkgo biloba extract.

Terug