Mogelijk gemaakt door:

Welk supplement kan onze huid beschermen tegen de zon?

07-08-2023

Zonlicht is belangrijk voor het leven op aarde en geeft ons energie. Ultraviolette stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D3 in de huid, wat onder andere nodig is voor sterke botten en het immuunsysteem. Overmatige blootstelling aan zonlicht leidt echter tot huidveroudering en is een riscofactor voor het ontstaan van huidkanker. Om de huid te beschermen wordt geadviseerd om deze in te smeren met een (verantwoorde) zonnebrandcrème. Daarnaast zijn er echter ook mogelijkheden om de huid van binnenuit te beschermen. Zoals met superantioxidant astaxanthine.

UV-straling genereert vrije (zuurstof)radicalen die schade aanrichten aan structuren zoals lipiden en DNA (foto-oxidatie). Vrije-radicalenvangers, ook wel antioxidanten genoemd, zijn in staat om deze vrije radicalen te neutraliseren. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, E en carotenoïden zoals bètacaroteen en lycopeen. Een nog veel krachtiger antioxidant en veelbelovende vrije-radicalenvanger is astaxanthine.

Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde die onder andere wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis. Astaxanthine is het belangrijkste (roze-rode) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, die zich voeden met deze microalg.

Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet. Bovendien kan astaxanthine in de membraan opgesloten vrije radicalen overhevelen naar de polaire (waterige) zijde van de cel en overdragen aan wateroplosbare antioxidanten zoals vitamine C. Astaxanthine wordt niet voor niets vaak aangetroffen in weefsels die direct blootstaan aan zonlicht zoals de huid en ogen.

Het blijft altijd nodig om ook de huid van buitenaf te beschermen en verstandig om te gaan met zonnen in het algemeen, maar astaxanthine kan als een mooie aanvullende bescherming van binnenuit dienen.

Lees meer over astaxanthine>>>

 

Terug