Mogelijk gemaakt door:

De gunstige werking van taurine op de hersenfunctie

24-11-2015

Taurine is een relatief onbekende voedingsstof die in het lichaam wordt aangemaakt uit de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine. Baby’s en kleine kinderen kunnen taurine nog niet zelf aanmaken; voor hen is taurine een essentiële nutriënt. Voor jongeren en volwassenen is taurine te beschouwen als semi-essentiële voedingsstof. De lichaamseigen aanmaak (in de hersenen en lever) is vaak niet toereikend om de behoefte te dekken. Taurine zorgt in de hersenen onder meer voor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen (neurogenese), en speelt een rol bij cognitieve processen zoals leervermogen en geheugen. Neurogenese vindt veelvuldig plaats bij kinderen in de groei, maar neemt op latere leeftijd drastisch af, vermoedelijk als gevolg van een verminderde aanmaak van taurine in de hersenen. Dieronderzoek uit 2015 laat zien dat suppletie met taurine zelfs op latere leeftijd mogelijk nog kan zorgen voor een toename in neurogenese.

Op latere leeftijd neemt de aanmaak van taurine in de hersenen af. Wetenschappers vermoeden dat dit een van de redenen is dat er een sterke afname van neurogenese (ontstaan van nieuwe zenuwcellen) wordt gezien op latere leeftijd. Mogelijk hangt een verminderde aanmaak van zenuwcellen (neuronen)  in de hippocampus (het deel van de hersenen dat onder andere een rol speelt bij de opslag van nieuwe kennis)  samen met de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Een dierstudie uit 2015 laat zien dat suppletie met taurine zorgt voor een toename in de aanmaak van zenuwcellen in de hersenen, vanwege een direct effect op de zenuwstamcellen. Verder verminderde  taurine ontsteking in de hersenen wat indirect eveneens zorgde voor een verbeterde neurogenese.

Eerdere (klinische) onderzoeken met taurine zijn met name gedaan op het gebied van cardiovasculaire aandoeningen en risicofactoren zoals hypertensie, hartfalen en metabool syndroom. Bovengenoemde  studie bevestigt eerdere observaties dat taurine echter ook unieke effecten op het centraal zenuwstelsel heeft. Uiteraard zal meer onderzoek naar taurine verricht moeten worden om deze werking verder te onderbouwen.

Wilt u meer weten over deze zeer interessante voedingsstof en waar u deze voor kunt inzetten in uw praktijk? Kijk dan op onze nutriëntenpagina voor een uitgebreide monografie (inclusief referenties). 

 

Referentie:

Elias Gebara et al. Taurine increases hippocampal neurogenesis in aging mice. Stem Cell Research Volume 14, Issue 3, May 2015, Pages 369–379.

Terug