Mogelijk gemaakt door:

Drukbezochte clinic Laboratorium-onderzoek

24-02-2015

Vrijdag 6 februari luisterde een zaal vol enthousiaste deelnemers naar Dr. Jan Hessels, één van de oprichters van Hessels+Grob. Een kort verslag:

Jan Hessels is, naast zijn werk voor Hessels+Grob, werkzaam als klinisch chemicus. Hij heeft tal van publicaties op zijn naam staan.

De spreker begint de ochtend met een vraag: “Wat wilt u nog meer getest hebben?”.  Hessels+Grob ontwikkelt regelmatig nieuwe testen en verzoeken van complementair werkende artsen en therapeuten zijn daarbij van harte welkom. Nieuw is de jodiumtest (in urine). Een primeur waarover u meer hoort tijdens de clinic Laboratoriumonderzoek voor gevorderden op 11 september 2015.

Dr. Hessels behandelt een aantal praktische zaken die verwant zijn aan het logistieke systeem (bloedafname, verzending en houdbaarheid) en gaat vervolgens in op de samenstelling van het bloed. Basiskennis die wordt opgevolgd door wat de deelnemers waarschijnlijk het meest interesseert; diagnostiek. Daar draait het uiteindelijk om. Wie heb je voor je? Welke klachten/symptomen zijn er? Waar laat je het bloed op testen? En hoe interpreteer je de testresultaten?

Deelnemers leren dat referentiewaarden handig zijn bij de interpretatie, maar zeker niet zaligmakend. Bij een hoge kreatinine waarde wordt in eerste instantie aan nierschade gedacht, maar omdat kreatinine uit de spieren afkomstig is moet er ook gekeken worden naar het postuur van de patiënt. Een tengere dame die aan huis gekluisterd is heeft een andere kreatinine waarde dan een actieve en goed getrainde stratenmaker. De laatste heeft zeer waarschijnlijk een hogere waarde die bij zijn postuur past, zonder dat er sprake is van nierschade.

Jan Hessels behandelt aan de hand van voorbeelden en casuïstiek verschillende factoren die een rol spelen bij de interpretatie van testwaarden. Er volgt veel informatie over verschillende stoffen, symptomen van verlaagde of verhoogde waarden en ziektebeelden. Gelukkig gaan de deelnemers naar huis met de dia’s als naslagwerk. De positieve evaluatie en het aantal deelnemers zeggen genoeg; deze clinic smaakt naar meer!

 

Terug