Pycnogenol is de handelsnaam van het gepatenteerde en gestandaardiseerde schorsextract van de zeeden of pijnboom, afkomstig uit Les Landes de Gascogne in Frankrijk. Pycnogenol bevat een uniek complex van wateroplosbare polyfenolen, met name monomeren (catechine, epicatechine, taxifolin), oligomere proanthocyanidines (OPC), polymere proanthocyanidines en organische zuren (waaronder ferulazuur, kaneelzuur en koffiezuur). Het extract is gestandaardiseerd op 65-75% proanthocyanidines, het meeste daarvan is OPC . De laatste 40 jaar zijn meer dan 300 wetenschappelijke studies met dit specifieke voedingssupplement gedaan en pycnogenol heeft diverse bewezen gezondheidseffecten.
Pycnogenol is een krachtige antioxidant en vrije-radicalenvanger, remt ontstekingen en heeft immunomodulerende effecten. Het voedingssupplement is goed voor hart en bloedvaten, mede door het verbeteren van de synthese van NO (stikstofmonoxide) uit het aminozuur arginine. Verhoging van NO leidt tot een betere vaatverwijding en (micro)circulatie, bloeddrukverlaging en remming van atherosclerose en trombose. Pycnogenol versterkt en beschermt het bindweefsel, onder meer in de (kleine) bloedvaten (venen, capillairen) en gaat ontstekingen, oedeem, veneuze insufficiëntie en (micro)bloedingen tegen. Daarnaast vermindert pycnogenol postprandiale hyperglycemie (het sterk stijgen van de bloedglucosespiegel na het eten van koolhydraten) en heeft het antimicrobiële effecten. Pycnogenol kan bij uiteenlopende aandoeningen worden ingezet.
Schors van Pinus pinaster (zeeden/pijnboom)
Neem de dosis pycnogenol verdeeld over de dag in, bij voorkeur bij de maaltijd. Het beste is pycnogenol niet te laat op de dag in te nemen; sommige mensen kunnen dan moeite hebben met inslapen.
Pycnogenol is volkomen veilig, ook bij langdurig gebruik en in hogere doseringen. Bijwerkingen ontbreken, afgezien van incidentele milde bijwerkingen die ook bij het gebruik van placebo worden gezien zoals duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid. Pycnogenol gaat niet gepaard met een verhoogde bloedingsneiging en heeft geen invloed op de INR (International Normalizated Ratio).
1. Scientific and clinical monograph for pynogenol (French maritime pine bark extract). American Botanical Council, 2019.
2. Maimoona A et al. A review on biological, nutraceutical and clinical aspects of French maritime pine bark extract. J Ethnopharmacol. 2011;133(2):261-77.
3. D'Andrea G. Pycnogenol: a blend of procyanidins with multifaceted therapeutic applications? Fitoterapia. 2010;81(7):724-36.
4. Hu S et al. Management of mild, primary Raynaud Syndrome: supplementation with Pycnogenol®. Minerva Cardioangiol. 2019;67(5):392-398.