Psylliumvezels ondersteunen de darmfunctie, beschermen de darmwand en gaan zowel constipatie als diarree tegen. Daarnaast helpen psylliumvezels bij het verlagen van de cholesterolspiegel door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming. De vezels ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit het voedsel en bevorderen de uitscheiding van gifstoffen met de ontlasting. Psylliumvezels passen uitstekend in een reinigingsprogramma.
Psyllium bestaat grotendeels uit wateroplosbare vezels (unieke, sterk vertakte arabinoxylanen). Psylliumvezels vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water en kunnen tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psyllium boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Plantago ovata (een plant uit de weegbreefamilie)
* De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen bedraagt 30-40 gram per dag. Voor kinderen van 1-3 jaar, 4-8 jaar en 9-13 jaar gelden aanbevelingen van respectievelijk 15, 20-25 en 25-30 gram vezels per dag. De vezelinname van 90% van de Nederlandse volwassenen en kinderen is ontoereikend. Gemiddeld krijgen kinderen (7-18 jaar) 8,8 gram vezels per 1000 kCal per dag binnen, vrouwen 10,9 gram/1000 kCal/dag en mannen 9,2 gram/1000 kCal/dag.
Psylliumvezels kunnen milde maagdarmklachten geven (opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree); in dat geval de dosis verlagen. Het gebruik van psylliumvezels tijdens zwangerschap en lactatie is veilig. Een hoge inname van voedingsvezels is ongevaarlijk. Wel is het belangrijk psylliumvezels met ruim water in te nemen.
1. Gezondheidsraad Nederland. Richtlijn voor de vezelconsumptie, 2006.
2. Khossousi A et al. The acute effects of psyllium on postprandial lipaemia and thermogenesis in overweight and obese men. British Journal of Nutrition 2008;99:1068-1075.
3. Zandonadi RP et al. Psyllium as a substitute for gluten in bread. J Am Diet Assoc. 2009;109(10):1781-4.
4. Brum JM et al. Satiety effects op psyllium in healthy volunteers. Appetite 2016;105:27-36.
5. Ziai SA et al. Psyllium decreased serum glucose and glycosylated hemoglobin significantly in diabetic outpatients. J Ethnopharmacol. 2005;102(2):202-7.
6. Gibb RD et al. Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus. Am J Clin Nutr 2015;102:1604-14.
7. Wong C et al. Potential benefits of dietary fibre intervention in inflammatory bowel disease. Int J Mol Sci. 2016;17(6).
8. Plantago ovata. (Psyllium). Altern Med Rev. 2002;7(2):155-9.
9. Markland AD et al. Loperamide versus psyllium fiber for treatment of fecal incontinence: the Fecal Incontinence Prescription (Rx) Management (FIRM) randomized clinical trial. Dis Colon Rectum. 2015;58(10):983-93.
10. Bijkerk R et al. Soluble or insoluble fibre in irritable bowel syndrome in primary care? Randomised placebo controlled trial. BMJ. 2009; 339: b3154.