Mogelijk gemaakt door:

Molybdeen

Molybdeen is een essentieel spoorelement en co-factor van drie belangrijke enzymen: xanthine oxidase/dehydrogenase (betrokken bij de oxidatie van onder meer purines en pyrimidines en de mobilisatie van ijzer uit lichaamsreserves), sulfietoxidase (omzetting sulfiet in sulfaat, metabolisme zwavelhoudende aminozuren) en aldehyde-oxidase (van belang voor de leverontgifting van lichaamsvreemde stoffen en afbraak van oestradiol en progesteron). Daarnaast werken bepaalde molybdeenverbindingen als koperchelator.  

Bronnen

Peulvruchten, groenten, granen, noten, drinkwater.

Tekenen van een mogelijk tekort

Een uitgesproken molybdeentekort is zeldzaam (uitgezonderd aangeboren stofwisselingsafwijkingen). Een verlaagde molybdeenstatus verhoogt mogelijk de kans op kanker.

Indicaties

  • Overgevoeligheid voor sulfiet, aldehyden
  • Ziekte van Wilson (koperstapeling)

Contra-indicaties

  • Jicht (molybdeen kan de urinezuurspiegel verhogen)
  • Hemodialyse (verminderde uitscheiding molybdeen)

Gebruiksadviezen

Doseringen bij molybdeensuppletie variëren van 50 mcg tot 500 mcg per dag. 

De minimale molybdeenbehoefte wordt geschat op 0,4 mcg/kg/dag. In Nederland is de molybdeeninname uit voeding 48-96 mcg/dag, dit is lager dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten (120-240 mcg/dag), Finland (120-150 mcg/dag) en Duitsland (60-500 mcg/dag). 

Interactie

  • Een hoge molybdeeninname kan de koperopname verlagen en de koperstatus verlagen (ook door koperchelatie); een hoge koperinname kan de opname van molybdeen verlagen.
  • Een hoge zwavelinname (eiwitten, zwavelhoudende aminozuren, MSM) verhoogt de molybdeenbehoefte.

Veiligheid

De aanvaardbare bovengrens (UL) van inname voor molybdeen bedraagt 600 mcg/dag (voeding plus suppletie).

Literatuur

1. Schwarz G et al. Molybdenum in human health and disease. Met Ions Life Sci. 2013;13:415-50.

2. Molybdenum. Monograph. Altern Med Rev. 2006;11(2):156-61.

3. Molybdenum. Linus Pauling Institute. Micronutrient Information Center.

4. Novotny JA. Molybdenum nutriture in humans. J Evid Based Complementary Altern Med. 2011;16(3):164-168.

5. Ray SS et al. The levels of zinc and molybdenum in hair and food grain in areas of high and low incidence of esophageal cancer: a comparative study. Glob J Health Sci. 2012;4(4):168-75.

6. Kitamura S et al. Drug-metabolizing ability of molybdenum hydroxylases. Drug Metab Pharmacokinet. 2006;21(2):83-98.

7. EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies). Scientific opinion on dietary reference values for molybdenum. EFSA Journal 2013;11(8):3333, 35 pp.

Terug