Kaneel is van oudsher een belangrijke specerij en volksmiddel tegen onder meer indigestie (vol en opgeblazen gevoel in de bovenbuik, winderigheid, boeren, misselijkheid, overgeven, zuurbranden, diarree), diabetes mellitus, kiespijn, luchtweginfecties, hoofdpijn, lagerugpijn, jicht en artritis. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bestanddelen in kaneel(extract), met name proanthocyanidinen (type A en type B), een gunstige invloed hebben op de glucose- en vetstofwisseling. Daarnaast heeft kaneel onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, bloeddrukverlagende, pijnstillende, neuroprotectieve, kankerremmende, antiallergische en antimicrobiële effecten.
Kaneel(extract) wordt onder meer ingezet ter verbetering van de stofwisseling bij metabool syndroom en diabetes type 2 en ter preventie van diabetescomplicaties. Kaneel(extract) heeft een gunstige invloed op vrijwel alle facetten van metabool syndroom (en diabetes type 2): insulineresistentie, glucose-intolerantie, dyslipidemie, oxidatieve stress, chronische laaggradige ontsteking, bloeddrukverhoging, hyperurikemie en overgewicht.
Kaneel bestaat uit de gedroogde binnenbast van de scheuten van de (sub)tropische kaneelboom (plantengeslacht Cinnamomum, plantenfamilie Lauraceae). De vier belangrijkste soorten kaneel zijn Cinnamomum zeylanicum/verum (Ceylonkaneel, Sri-Lankakaneel, echte kaneel), C. cassia/aromaticum (Chinese kaneel, cassia, kassie), C. loureiroi (Vietnamese kaneel, Saigon-kaneel) en C. burmannii (Indonesische kaneel, korintje).
Onbewerkte kaneel bevat coumarine, dat bij een hoge inname schadelijk is voor lever en nieren en mogelijk kankerverwekkend is. Het gehalte coumarine is zeer laag in Ceylonkaneel en beduidend hoger in Chinese, Indonesische en Vietnamese kaneel. In Europa is de TDI (tolerable daily intake) voor coumarine (uit voeding en supplementen) vastgesteld op 0,1 mg coumarine per kilogram lichaamsgewicht per dag. Omdat het coumarinegehalte sterk kan variëren in Chinese, Indonesische of Vietnamese kaneel, kan het voorkomen dat de TDI voor coumarine al wordt bereikt bij inname van 1 tot 2,6 gram kaneel per dag. Mensen die veel voedingsproducten zoals koekjes en gebak met (goedkope) cassia eten, kunnen te veel coumarine binnenkrijgen. Om de veilige bovengrens van inname van coumarine niet te overschrijden, is het aan te bevelen de consumptie van kant-en-klare producten met cassia te beperken, Ceylonkaneel in de keuken te gebruiken en bij kaneelsuppletie te kiezen voor kaneelpreparaten met een gegarandeerd laag coumarinegehalte.
Bij kaneelsuppletie is inname van onbewerkte kaneel tot 6 gram per dag veilig, mits het coumarinegehalte is gemeten en niet te hoog is. Kaneel wordt meestal goed verdragen. Kaneelsuppletie leidt in een enkel geval tot (reversibele) klachten zoals hoofdpijn, maag-darmklachten (waaronder maagpijn, misselijkheid, constipatie en zuurbranden) of een allergische reactie. Voor langdurig gebruik is een wateroplosbaar kaneelextract (zoals Cinnulin) te prefereren boven onbewerkte kaneel omdat het laag is in coumarine. Ook bevat wateroplosbaar kaneelextract vrijwel geen cinnamaldehyde, dat diverse gezondheidseffecten heeft, maar toxisch kan zijn bij een hoge dosis en/of langdurig gebruik. Voor cinnamaldehyde geldt een ADI (acceptable daily intake) van 1,25 mg/kg/dag.
1. Ranasinghe P et al. Medicinal properties of 'true' cinnamon (Cinnamomum zeylanicum): a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2013;13:275.
2. Rao PV et al. Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014;2014:642942.
3. Hariri M et al. Cinnamon and chronic diseases. Adv Exp Med Biol. 2016;929:1-24.
4. Ranasinghe P et al. Evaluation of pharmacodynamic properties and safety of Cinnamomum zeylanicum (Ceylon cinnamon) in healthy adults: a phase I clinical trial. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):550.
5. Davis PA et al. Cinnamon intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis. J Med Food. 2011;14(9):884-9.
6. Borzoei A et al. Effects of cinnamon supplementation on antioxidant status and serum lipids in women with polycystic ovary syndrome. J Tradit Complement Med. 2017;8(1):128-133.
7. Momtaz S et al. Cinnamon, a promising prospect towards Alzheimer's disease. Pharmacol Res. 2018;130:241-258.
8. Alberti KG et al. Harmonizing the metabolic syndrome: a joint interim statement of the International Diabetes Federation Task Force on Epidemiology and Prevention; National Heart, Lung, and Blood Institute; American Heart Association; World Heart Federation; International Circulation. 2009;120(16):1640-5.
9. Qin B et al. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685-693.
10. Mousavi SM et al. Cinnamon supplementation positively affects obesity: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2020;39(1):123-133.
11. Jiao L et al. Proanthocyanidins are the major anti-diabetic components of cinnamon water extract. Food Chem Toxicol. 2013;56:398-405.
12. Maierean SM et al. The effects of cinnamon supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis. J Clin Lipidol. 2017;11(6):1393-1406.
13. Yazdanpanah Z et al. Effects of cinnamon supplementation on body weight and composition in adults: a systematic review and meta-analysis of controlled clinical trials. Phytother Res. 2020;34(3):448-463.
14. Hadi A et al. The effect of cinnamon supplementation on blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr ESPEN. 2020;36:10-16.
15. Heydarpour F et al. Effects of cinnamon on controlling metabolic parameters of polycystic ovary syndrome: A systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2020;254:112741.