Cordyceps sinensis – de keizerlijke paddenstoel – is een in China traditioneel gebruikte paddenstoel, die op 3000 tot 5000 meter hoogte groeit in het Himalaya hooggebergte en andere bergketens in Tibet en China. Cordyceps heeft een versterkende en opwekkende werking op lichaam en geest; het is een effectief tonicum.
Cordyceps bevordert de cellulaire energieproductie, de zuurstofutilisatie en stimuleert de bloedsomloop en de doorbloeding van alle orgaansystemen. Dit verklaart mede dat Cordyceps het prestatievermogen en de geestelijke helderheid vergroot. Bovendien ondersteunt Cordyceps het neuro-endocriene systeem en het immuunsysteem en heeft cordyceps mogelijk een antidepressieve werking. In China geniet Cordyceps grote faam als afrodisiacum of potentieverhogend middel. Ook gaat cordyceps veroudering tegen en kan het bij diverse aandoeningen worden ingezet. Cordyceps heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, immunomodulerende/immunosuppressieve, antimicrobiële, neuroprotectieve, maagbeschermende, bloedlipidenverlagende, bloeddrukverlagende, kankerremmende, antidiabetische, nierbeschermende, stemmingsverbeterende en energieverhogende eigenschappen. Cordyceps gaat mogelijk hoogteziekte tegen door de tolerantie voor hypoxie (verlaagde zuurstofconcentratie in het lichaam) te verbeteren.
In de winter gebruikt wilde cordyceps (ook wel Winterworm, Zomergras geheten) de rups van een bepaald soort nachtvlinder als gastheer. Schimmeldraden (mycelia) verspreiden zich door het lichaam van de rups, die daardoor mummificeert. In de zomer vormt zich een boonvormig vruchtlichaam (paddenstoel) boven de grond. Wilde Cordyceps is zeldzaam en bovendien erg duur. Cordyceps in voedingssupplementen wordt geteeld op een natuurlijke voedingsbodem zoals rijst of bonen. Hierbij zijn geen rupsen betrokken.
De actieve bestanddelen van (duurzaam) gekweekte cordycepsmycelia - zonder de vrucht - komen overeen met die van de wilde variant. Gebruik bij voorkeur een cordycepssupplement van constante, hoge, liefst biologische kwaliteit die vrij is van contaminanten en ongewenste micro-organismen. Door cordycepsmycelia bij een lage temperatuur te drogen en te vermalen tot poeder, blijven de medicinale inhoudsstoffen intact. Een dergelijk supplement kan gestandaardiseerd zijn op minimaal 5% polysachariden en 0,25% adenosine. Deze behoren tot de belangrijkste inhoudsstoffen.
Lees hier over de (mogelijke) werkzaamheid van Cordyceps bij kanker.
Cordyceps heeft een uiterst lage toxiciteit; in dieronderzoek trad geen sterfte op bij een orale dosis van 80 gram/kilogram lichaamsgewicht. Milde buikklachten (bijvoorbeeld diarree) kunnen optreden na gebruik van (hoge doses) Cordyceps. Dit is onschuldig en doorgaans van voorbijgaande aard.