Chlorella (Chlorella vulgaris) is een zoetwateralg die zeer rijk is aan essentiële voedingsstoffen en fytonutriënten. Deze eencellige groene microalg is een rijke bron van eiwitten en bevat verder onder meer polysachariden, vetzuren, vitaminen, mineralen en pigmenten zoals carotenoïden en chlorofyl.
Chlorella bestaat voor circa 43-58% van het drooggewicht uit eiwitten en bevat alle voor de mens essentiële aminozuren. Chlorella bevat onder meer arginine, dat belangrijk is voor de productie van stikstofoxide (NO) en een rol speelt in het immuunsysteem. De celwand van chlorella bevat een grote verscheidenheid aan polysachariden zoals alfa- en bètaglucanen. Deze hebben antioxidatieve, immunomodulerende en bloedlipidenverlagende effecten. Chlorella bevat kleine hoeveelheden van nagenoeg elke vitamine, zoals vitamine B1, B2, B5, B6, B12, folaat, biotine, vitamine D2, C, E en K. Bijzonder is dat de vitamine B12 in chlorella aanwezig is in een voor de mens biologisch beschikbare vorm (methylcobalamine), die verder alleen in dierlijke voeding voorkomt. Daarnaast bevat chlorella bètacaroteen (provitamine A), maar ook andere carotenoïden zoals luteïne, astaxanthine en lycopeen. Mineralen waar chlorella rijk aan is, zijn calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Chlorella kan ook efficiënt het spoorelement selenium uit zijn omgeving verzamelen en opslaan. Selenium is voor de microalg belangrijk als bescherming tegen oxidatieve stress. Een zeer belangrijk bestanddeel van chlorella is chlorofyl (bladgroen), een pigment met een krachtige antioxidantcapaciteit en ontstekingsremmende effecten. Chlorofyl beschermt het genetische materiaal in de cel tegen beschadiging, en kan helpen bij de detoxificatie doordat het onder meer hormoonverstorende stoffen kan binden die vervolgens uitgescheiden kunnen worden.
Chlorella heeft immuunregulerende eigenschappen door het stimuleren van de productie van gespecialiseerde T-lymfocyten (regulatoire T-cellen en cytotoxische T-cellen). Daarnaast reguleert chlorella de afgifte van pro- en anti-inflammatoire cytokinen door immuuncellen. Chlorella heeft invloed op de samenstelling van het darmmicrobioom, onder andere door het verhogen van bifidobacteriën. Diverse studies hebben laten zien dat suppletie met chlorella, in doseringen vanaf 1500 mg/dag, het totaal- en LDL-cholesterol verlaagt. De positieve effecten op het bloedlipidenprofiel worden mogelijk veroorzaakt door specifieke nutriënten in chlorella (zoals carotenoïden). Deze kunnen zorgen voor een verlaging van de intestinale vetabsorptie en remming van de endogene cholesterolsynthese. Chlorella heeft directe en indirecte effecten op de bloeddruk door regulatie van de endotheelfunctie, afgifte van noradrenaline en stikstofoxide, en door de ontstekingsremmende en antioxidantactiviteit.
De wijze van kweken en oogsten is van invloed op de kwaliteit van chlorella. Voor een optimale kwaliteit wordt chlorella gekweekt onder strikt gereguleerde condities in een natuurlijke en schone omgeving, bij voorkeur in een biologische aquacultuur en met natuurlijk zonlicht. Tijdens het productieproces wordt de voor de mens onverteerbare celwand kapotgemaakt zodat de voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen.
500-3000 mg chlorella per dag
Hypercholesterolemie: 1500 mg/dag of 5 g/dag gedurende 4 weken
Chlorella is zeer veilig en heeft de Amerikaans GRAS-status (generally recognized as safe). In dierstudies had een dosering van 1000 mg per kg lichaamsgewicht per dag gedurende vier weken geen toxische effecten (no observed adverse effect level [NOAEL]).
1. Bito T et al. Potential of Chlorella as a dietary supplement to promote human health. Nutrients. 2020;12:2524.
2. Sandgruber F et al. Variability in macro- and micronutrients of 15 commercially available microalgae powders. Mar Drugs. 2021;19:310.
3. Kumudha A et al. Methylcobalamine – a form of vitamin B12 identified and characterized in Chlorella vulgaris. Food Chem. 2015;170:316-20.
4. Merchant RE et al. Nutritional supplementation with Chlorella pyenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin B12 deficiency. J Med Food. 2015;18:1357-62.
5. Kwak JH et al. Beneficial immunostimulatory effect of short-term Chlorella supplementation: enhancement of natural killercell activity and early inflammatory response (randomized, double-blinded, placebo-controlled trial). Nutr J. 2012;11:53.
6. Ryu NH et al. Impact of daily Chlorella consumption on serum lipid and carotenoid profiles in mildly hypercholesterolemic adults: a double-blinded, randomized, placebo-controlled study. Nutr J. 2014;13:57.
7. Sherafati N et al. Effect of supplementation with Chlorella vulgaris on lipid profile in adults: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Compl Ther Med. 2022;66:102822.
8. Barghchi H et al. The effects of Chlorella vulgaris on cardiovascular risk factors: a comprehensive review on putative molecular mechanisms. Biomed Pharmacother. 2023;162:114624.
9. Velankanni P et al. Chlorella vulgaris modulates gut microbiota and induces regulatory T cells to alleviate colitis in mice. Nutrients. 2023;15:3293.
10. Haidari F et al. Effect of chlorella supplementation on systematic symptoms and serum levels of prostaglandins, inflammatory and oxidative markers in women with primary dysmenorrhea. Eur J Obstet Gynaecol Rep Biol. 2018;229:185-89.
11. Makpol S et al. Chlorella vulgaris modulates hydrogen peroxide-induced DNA damage and telomere shortening of human fibroblasts derived from different aged individuals. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2009;6:560-72.
12. Martins T et al. Enhancing health benefits through chlorophylls and chlorophyll-rich agro-food: a comprehensive review. Molecules. 2023;28:5344.
13. Yadav M et al. Assessment of the toxicological profile of Chlorella (C. vulgaris) powder by performing acute and sub-acute oral toxicity studies in mice. J Appl Phycol. 2021;34:363-73.