Alsemkruid werd door de Romeinen Absinthium genoemd, wat bitter betekent. Alsemkruid bevat vluchtige oliën (met name alfa- en bètathujon), sesquiterpeenlactonen, flavonoïden, glycosiden, fenolzuren en lignanen. Het kruid wordt al 3500 jaar gebruikt, onder meer tegen maagdarminfecties en disbiose. Alsemkruid stimuleert de eetlust en ondersteunt de spijsvertering, stimuleert en reguleert de maagzuurproductie en gaat een vol gevoel in de maag tegen. Tevens ondersteunt alsemkruid de leverfunctie en de vorming van gal (levertonicum).
Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding of bij een zweer in maag of twaalfvingerige darm. Thujon heeft een structurele verwantschap met tetrahydrocannabinol, de actieve stof in marijuana, beide stoffen bezetten dezelfde receptoren in de hersenen. Gelijktijdig gebruik van cannabis wordt dan ook afgeraden. Aan mensen die gevoelig zijn voor epilepsie of hallucinaties dient het gebruik van alsemkruid afgeraden te worden, aangezien de oliebestanddelen een exciterend effect op het centraal zenuwstelsel hebben. Bij overdosering direct een arts waarschuwen (de remedie bij overdosering is diazepam of fenobarbital).
Als voedingssupplement voor volwassenen, 300-900 mg alsemkruidpoeder per dag bij voorkeur voor een maaltijd met ruim water innemen. Alsemkruid kan deel uitmaken van een darmreinigingskuur.
De Duitse Commission E betitelt alsemkruid als veilig; bijwerkingen betreffen bovenal de olie en alcoholdrank van alsemkruid (Absint) en niet het hele kruid of de bladeren.
Alsemkruid kan bij langdurig gebruik (langer dan 4 weken) of in een te hoge dosering maagdarmklachten, slapeloosheid, duizeligheid of rusteloosheid veroorzaken.