L-arginine is een semi-essentieel of conditioneel essentieel aminozuur. Volwassenen kunnen arginine zelf maken uit de aminozuren ornithine, glutamine, glutamaat en proline; desondanks draagt de hoeveelheid arginine in voeding aanzienlijk bij aan de totale argininevoorziening. Voor kinderen en jongeren is arginine een essentieel aminozuur omdat de biosynthese nog te laag is. Onder verschillende omstandigheden kan de biosynthese van arginine bij volwassenen ook onvoldoende zijn om in de behoefte te voorzien; in dergelijke gevallen komt suppletie met arginine de gezondheid ten goede.
Arginine is een uitermate belangrijk aminozuur voor de gezondheid en heeft uiteenlopende functies in het hele lichaam. Het aminozuur wordt ingebouwd in eiwitten, kan worden omgezet in andere aminozuren (zoals ornithine, proline) en speelt een belangrijke rol in de ureumcyclus. De ureumcyclus betreft de vorming van ureum uit koolstofdioxide en ammoniak (NH3) zodat overtollig stikstof kan worden uitgescheiden met de urine; ammoniak wordt gevormd bij de afbraak van eiwitten.
Arginine is de enige voorloperstof van stikstofmonoxide (NO), een sleutelmolecuul dat onder meer van belang is voor vaatverwijding, weefseldoorbloeding, bloeddruk en het goed functioneren van hart, longen, nieren, immuunsysteem, hormoonstelsel (waaronder bijnieren en hypofyse) en zenuwstelsel. Bovendien is arginine voorloperstof van creatine (belangrijk voor spierfunctie en uithoudingsvermogen) en polyamines (belangrijk voor onder meer celdeling en celdifferentiatie). Suppletie met arginine ondersteunt het immuunsysteem en bevordert het herstel na ziekte. Tevens draagt arginine bij aan een goede hormoonhuishouding en een gezonde seksuele vitaliteit. Bij lichamelijke inspanning helpt arginine de prestaties te verbeteren, mede door de gunstige invloed op longen, hart, bloedvaten, hormoonstelsel, zenuwstelsel en spieren. Een goede argininevoorziening draagt bij aan het remmen van verouderingsprocessen.
Suppletie met arginine leidt mogelijk tot de beste resultaten bij mensen bij wie de spiegel van ADMA (asymmetrisch dimethylarginine) verhoogd is. ADMA is een stofwisselingsproduct dat de enzymatische omzetting van arginine in NO (competitief) remt. Verhoging van de argininespiegel compenseert de competitieve remming door ADMA en zorgt voor verbetering/normalisering van de NO-synthese. Verhoging van de ADMA-spiegel is onder meer waargenomen bij een verhoogde cholesterol-, triglyceriden- en/of homocysteïnespiegel, bij hypertensie, hartfalen, preeclampsie, perifere arteriële ziekte, de ziekte van Raynaud, atherosclerose, kransvatziekte, angina pectoris, nierfalen, leverfalen, diabetes mellitus, SLE, reuma, de ziekte van Bechterew, hypothyroïdie en sikkelcelziekte.
Noten, zaden, cacao, vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, soja
Arginine is veilig in de aangegeven doseringen. De OSL ('observed safe level' bij langdurig gebruik) bedraagt 20 gram per dag. De NOAEL (no observed adverse effect level), de dosering waarbij geen significante bijwerkingen zijn waargenomen, is hoger dan 45 gram per dag.
1. Wu G et al. Arginine metabolism and nutrition in growth, health and disease. Amino Acids. 2009;37(1):153-68.
2. L-arginine. Monograph. Altern Med Rev. 2005;10(2):139-48.
3. Willeit P et al. Asymmetric dimethylarginine and cardiovascular risk: systematic review and meta-analysis of 22 prospective studies. J Am Heart Assoc. 2015;4(6):e001833.
4. Popovic PJ et al. Arginine and immunity. J Nutr. 2007;137(6 Suppl 2):1681S-1686S.
5. Gad MZ. Anti-aging effects of L-arginine. J Adv Res. 2010;1:169-177.
6. McKnight JR et al. Beneficial effects of L-arginine on reducing obesity: potential mechanisms and important implications for human health. Amino Acids. 2010;39(2):349-57.
7. Rembold CM et al. Oral L-arginine can reverse digital necrosis in Raynaud's phenomenon. Mol Cell Biochem. 2003;244(1-2):139-41.
8. Hess S et al. Decreased serum L-arginine and L-citrulline levels in major depression. Psychopharmacology (Berl). 2017;234(21):3241-3247.
9. Virarkar M et al. L-arginine and nitric oxide in CNS function and neurodegenerative diseases. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(11):1157-67.