Mogelijk gemaakt door:

Waarop let ik bij de keuze van een vitamine E-supplement?

18-08-2022

Vitamine E is de belangrijkste vetoplosbare antioxidant uit voedsel en bestaat uit acht verwante vitamine E-verbindingen (samen vitamine E-complex): vier tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol). Voedingsmiddelen bevatten een mengsel van tocoferolen en tocotriënolen, terwijl voedingssupplementen vaak alleen α-tocoferol bevatten.

Hoewel met name α-tocoferol wordt teruggevonden in bloedplasma, celmembranen en lichaamsweefsels, betekent dit niet dat de andere vitamine E-verbindingen onbelangrijk zijn voor de gezondheid. Iedere vitamine E-verbinding heeft naast antioxidantactiviteit unieke biologische eigenschappen. Bovendien verlaagt eenzijdige suppletie met α-tocoferol de concentraties van andere vitamine E-verbindingen (waaronder γ-tocoferol en α-tocotriënol), waardoor het lichaam minder profiteert van de gezondheidseffecten van het volledige (synergetische) vitamine E-complex. Zo heeft een combinatie van tocoferolen sterkere ontstekingsremmende en antioxidatieve effecten dan uitsluitend α-tocoferol.

Daarnaast is het belangrijk te kiezen voor natuurlijke vitamine E (RRR-stereo-isomeren) en niet voor de synthetische variant. Een synthetische tocoferol heeft acht verschillende ruimtelijke structuren (R- en S-stereo-isomeren), een synthetische tocotriënol slechts twee. Natuurlijke vitamine E is veel effectiever, aangezien een belangrijk deel van de synthetische stereo-isomeren geen biologische activiteit bezit en mogelijk zelfs het lichaam belast. Daarnaast zorgt natuurlijke α-tocoferol voor een twee keer grotere stijging van de α-tocoferolplasmaspiegel, vergeleken met synthetische α-tocoferol. Synthetische α-tocoferol wordt 3 tot 4 keer sneller afgebroken dan de natuurlijke vorm.

Om optimaal te kunnen profiteren van de positieve effecten van vitamine E is het daarom raadzaam om te kiezen voor een niet-synthetisch maar natuurlijk vitamine E-complex, dat alle tocoferolen en tocotriënolen in een goede balans bevat.

Terug