Mogelijk gemaakt door:

Van schimmel afkomstig enzym biedt uitkomst bij glutenvertering

11-05-2021

De positieve effecten bleken al eerder uit in-vitro-onderzoek, maar nu hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond dat het enzym prolyl-oligopeptidase (AN-PEP, ook wel bekend onder de naam Tolerase G) ook in het menselijk lichaam in staat blijkt om op een veilige manier gluten af te breken. Het van de schimmel Aspergillus niger afkomstige enzym zou hiermee een uitkomst kunnen zijn voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten.

Gluten zijn eiwitten die onder andere voorkomen in tarwe, rogge en gerst. Ze zijn rijk aan het aminozuur proline, dat moeilijk afbreekbaar is in het menselijk lichaam en voor problemen kan zorgen bij mensen die gevoelig zijn voor gluten. Overgevoeligheid voor gluten komt veelvuldig voor in verschillende gradaties, van coeliakie tot een milde overgevoeligheid voor gluten. Klachten die hierbij veel gezien worden, zijn winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie en chronische vermoeidheid na het eten van glutenbevattende granen.

Opzet van de studie
De studie werd opgezet als een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd cross-overonderzoek. Aan de studie namen 12 gezonde volwassenen deel. Gedurende de studie kregen de proefpersonen twee verschillende maaltijden toegediend, die varieerden in hoeveelheid calorieën. De hoeveelheid gluten die de maaltijden bevatten, was gelijk (4 gram). Aan de ene helft van de maaltijden werd het schimmelenzym AN-PEP toegevoegd, aan de andere helft een placebo. Om het effect van AN-PEP op de glutenvertering te kunnen analyseren, werden monsters genomen van de inhoud van de maag en dunne darm van de proefpersonen via sondes.

Resultaten
Na analyse bleek dat bij de maaltijden waaraan het AN-PEP-enzym was toegevoegd, het merendeel van de gluten binnen één uur werd afgebroken in de maag, nog voor deze de dunne darm hadden bereikt. Het maakte geen verschil of het een calorierijke of -arme maaltijd betrof.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat het enzym van de schimmel Aspergillus niger op een veilige en snelle manier gluten afbreekt in het menselijk lichaam. Hoewel de resultaten bijzonder positief zijn, geven zij aan dat dit niet wil zeggen dat het enzym een glutenvrij dieet kan vervangen. Mensen met glutenovergevoeligheid zouden echter baat kunnen hebben bij suppletie met het glutenverterende enzym om zo hun klachten te verlichten.  

Bron
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5032996/

 

Terug