Mogelijk gemaakt door:

De unieke samenstelling van groenlipmosselolie-extract

25-09-2019

De groenlipmossel (Perna canaliculus) uit Nieuw-Zeeland bevat net als andere zeedieren veel langeketen omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor de gezondheid. De amberkleurige tot donkeroranje olie van groenlipmossel bevat echter ook zeldzame omega 3-vetzuren en andere unieke gezondheidsbevorderende vetten die in gewone visolie niet voorkomen. Vergeleken met visolie heeft groenlipmosselolie-extract een veel sterkere ontstekingsremmende en immunomodulerende werking; zo heeft het een 100 keer sterker ontstekingsremmend effect dan eicosapentaeenzuur (EPA, een langeketen vetzuur uit visolie). Er wordt steeds meer bekend over de bijzondere inhoudsstoffen in groenlipmosselolie-extract die verantwoordelijk zijn voor de krachtige werking ervan.

Unieke omega 3-vetzuren in de groenlipmossel
De groenlipmossel bevat 54% vrije vetzuren, 26% triglyceriden, 8% sterolen, 6% sterolesters en 6% fosfolipiden. Van deze lipiden in het extract hebben de vrije vetzuren verreweg de krachtigste ontstekingsremmende activiteit. Deze vrije vetzuren zijn nader onderzocht. Hierbij hebben wetenschappers een nieuwe groep bioactieve omega 3-vetzuren geïdentificeerd waaronder het zeldzame eicosatetraeenzuur (ETA). Laboratoriumonderzoek met menselijke ontstekingscellen (neutrofielen) liet zien dat deze nieuwe langeketen omega 3-vetzuren een significante ontstekingsremmende activiteit bezitten. Uit eerdere studies is bekend dat het lipidenextract van de groenlipmossel de vorming van ontstekingsbevorderende prostaglandines en leukotriënen uit het omega 6-vetzuur arachidonzuur tegengaat. De onderzoekers vermoeden dat deze nieuwe omega 3-vetzuren binden aan de enzymen LOX (lipoxygenase) en COX (cyclo-oxygenase), waardoor de bindingsplaatsen van arachidonzuur bezet worden gehouden en er daardoor minder arachidonzuur wordt omgezet in ontstekingsbevorderende eicosanoïden. Zij denken dat met name ETA hiervoor verantwoordelijk is omdat dit qua structuur het meest lijkt op arachidonzuur.

Furaanvetzuren
Omdat groenlipmosselolie-extract in veel lagere doseringen werkzaam is dan visolie  vermoedden onderzoekers dat er naast omega 3-vetzuren nog een andere tot dusver onontdekte ontstekingsremmende component aanwezig is. Een studie toont aan dat zeldzame furaanvetzuren in de groenlipmossel waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor dit additieve effect. Deze van nature zelden gedetecteerde vetzuren blijken een krachtig radicaalvangend vermogen te hebben. Furaanvetzuren zijn zeer instabiel en lastig aan te tonen. Meer gedegen onderzoek is daarom nodig om hun exacte werkingsmechanisme aan te tonen.

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198329/

Lees meer informatie over groenlipmosselolie-extract op de nutriëntenpagina.

Terug