Mogelijk gemaakt door:

Ubiquinol: belangrijkste werkingsmechanisme

28-11-2019

Ubiquinol is de biologisch meest actieve vorm van co-enzym Q10 (CoQ10). Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien van co-enzym Q10, waarna de omzetting plaatsvindt in ubiquinol. Beide vetoplosbare stoffen zijn onmisbaar voor de productie van energie (ATP) in celmitochondriën. Daarnaast  fungeert ubiquinol als antioxidant in celmembranen en lipoproteïnen en ondersteunt daarmee diverse belangrijke lichaamsfuncties. Naarmate we ouder worden neemt het vermogen van ons lichaam om CoQ10 te produceren af. Bovendien zijn we op oudere leeftijd minder goed in staat om ubiquinon om te zetten in ubiquinol.

Co-enzym Q10 is aanwezig in de mitochondriën van de cel, met name in de binnenste membraan van het mitochondrion. Daar speelt het een belangrijke rol in de oxidatieve fosforylering, ook wel elektronentransportketen of ademhalingsketen genoemd. In dit proces worden elektronen die in de citroenzuurcyclus ontstaan stapsgewijs via een aantal proteïnen (flavoproteïnen, cytochromen, enzymen) overgedragen aan uiteindelijk zuurstof. Gelijktijdig wordt daarbij adenosinetrifosfaat (ATP) gevormd, de belangrijkste energieleverancier van het lichaam. Onder gezonde omstandigheden wordt 90% van de ATP in het lichaam op deze manier geproduceerd. Co-enzym Q10 speelt in deze zogenoemde elektronentransportketen een rol als co-enzym voor ten minste drie mitochondriale enzymen, waarbij het elektronen doneert en accepteert. Ubiquinol is de reduceerde vorm van co-enzym Q10 en fungeert als elektronendonor in deze mitochondriale ATP-productie. Ubiquinon is de geoxideerde vorm van co-enzym Q10 en fungeert als electronenacceptor.

Ubiquinol heeft, in tegenstelling tot ubiquinon, ook een sterke antioxidantactiviteit. De elektronen die ubiquinol kan afstaan, neutraliseren vrije radicalen en beschermen op deze manier diverse vetachtige structuren zoals celmembranen en lipoproteïnen tegen oxidatie. Daarnaast is ubiquinol in staat om andere antioxidanten zoals vitamine C en vitamine E te recyclen. Ubiquinon moet eerst worden gereduceerd tot ubiquinol om als antioxidant zijn werk te kunnen doen. Zoals aangegeven verloopt dit omzettingsproces naarmate we ouder worden steeds minder efficiënt. Het kan daarom op latere leeftijd zinvol zijn om een voedingssupplement te gebruiken dat kant-en-klare ubiquinol bevat. Ook in andere situaties waarbij een krachtige antioxidatieve ondersteuning gewenst is, zoals bij sporters, bij medicijngebruik en ter ondersteuning van hart en bloedvaten, kan een supplement met ubiquinol de juiste ondersteuning bieden. Een ander voordeel van suppletie met ubiquinol is dat deze vorm van coQ10 een veel hogere biologische beschikbaarheid heeft.

Lees hier meer over ubiquinol: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ubiquinol

Terug