09-05-2018
Meta-analyses die de nutriëntenniveaus evalueren bij patiënten met langdurige schizofrenie hebben tekortkomingen aan het licht gebracht in folaat, vitamine B12, vitamine C, vitamine E en vitamine D. Of deze tekorten voorafgaan aan een psychose of het gevolg zijn van ziekteprogressie en bijwerkingen van medicatie is niet bekend.
De eerste psychotische episode wordt beschouwd als een kritieke periode van ziekte, wanneer ontsteking en oxidatieve stress op een hoog niveau zijn, het proces van neuroprogressie het meest actief is en antipsychotische medicatie die metabole disfunctie veroorzaakt, wordt geïnitieerd.
Kennis van tekorten aan voedingsstoffen in de eerste psychotische episode zou kunnen helpen bij klinische interventies die neuroprogressie en metabole risico's kunnen verminderen.
Onderzoekers probeerden de aanwezigheid en de ernst van tekorten aan voedingsstoffen in de eerste psychotische episode te kwantificeren met een meta-analyse van alle tot nu toe bestudeerde vitaminen en mineralen in deze populatie (tot en met juli 2017). De analyse omvatte 28 artikelen met 24 unieke patiëntgroepen en 2612 deelnemers (1221 met een eerste psychotische episode en 1391 controles).
De studies meldden verschillen in bloedspiegels van zes vitaminen (A, B12, C, D, E en folaat) en 10 mineralen (zink, magnesium, natrium, kalium, calcium, koper, chroom, ijzer, mangaan en selenium). Studies werden uitgevoerd in 12 landen verdeeld over de wereld.
De meta-analyse vond significante reducties in folaat, vitamine D en vitamine C bij mensen met een eerste psychotische episode vergeleken met controles. Er werden geen significante verschillen gedetecteerd voor andere vitaminen. Het verschil in vitamine D-spiegels tussen groepen met een eerste psychotische episode en controlegroepen was het meest uitgesproken van alle voedingsstoffen, met een faalveilige N van 265. Dit geeft aan dat er 265 aanvullende onderzoeken die geen verschil zouden laten zien, nodig zouden zijn om dit waargenomen verschil niet significant te maken. Ook correleerden lagere vitamine D-niveaus met ernstiger psychotische symptomen.
Lagere bloedspiegels van folaat in de eerste psychotische episode waren ook significant, met een faalveilige N van 71. Van belang is dat een onderzoek heeft aangetoond dat de verschillen in folaatniveaus niet het gevolg zijn van verschillen in voeding, maar eerder van genetische verschillen in folaatmetabolisme. Grote tekorten aan vitamine C werden gemeld in de eerste psychotische episode, maar alleen bij twee studies met kleine steekproefgroottes.
Deze meta-analyse is de eerste die aantoont dat tekorten aan voedingsstoffen niet alleen bestaan bij langdurige psychose, maar ook bij het ontstaan van een eerste psychotische episode.
In de praktijk zou evaluatie en behandeling van voedingsstoftekorten aan het begin van een psychose de voedingsstatus kunnen verbeteren en de ziekteprogressie mogelijk kunnen verminderen.
Referentie: https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Nutrient_deficiencies_in_firstepisode_psychosis/141564