Mogelijk gemaakt door:

Studie: Pycnogenol verbetert geheugen, focus, besluitvorming en stemming

25-06-2015

Natuurlijk pijnboomschorsextract bij cognitieve prestaties en het omgaan met stress bij gezonde professionals.

Een Zwitserse studie toont aan dat inname van een natuurlijk extract van de Franse zeeden (pijnboom) een veilige en effectieve manier is voor het verbeteren van de dagelijkse cognitieve functies en besluitvorming bij managers en ondernemers. Een unieke uitkomst van deze studie is de positieve invloed van pycnogenol op de stemming. Deelnemers voelden zich minder angstig en geestelijk sterker. Dit resulteerde in geestelijke en lichamelijke prestatieverbetering.

De studie werd uitgevoerd aan de Universiteit van Chieti-Pescara in Italië met 59 gezonde deelnemers in de leeftijdscategorie 35-55 jaar. De “pycnogenol groep” kreeg 3 maal daags 50 mg pycnogenol in combinatie met een gecontroleerd gezondheidsplan, welke bestond uit regelmatige slaap, uitgebalanceerde maaltijden en dagelijkse lichaamsbeweging. De controlegroep volgde alleen het gecontroleerde gezondheidsplan. De studiegroep liet na 12 weken van dagelijkse suppletie met pycnogenol de volgende resultaten zien; een aanzienlijke verbetering van de stemming met 16%, een meetbare verbetering (8,9%) van de geestelijke prestaties, 13,4 % verbetering van concentratie en 30% vermindering van oxidatieve stress.

Diverse andere studies met pycnogenol tonen haar positieve effecten in het verbeteren van aandachtsproblemen bij kinderen met ADHD, cognitieve functies bij studenten en volwassenen. Deelnemers toonden sterkere prestaties in het omgaan met geld, leefomgeving en in de klas.

Pycnogenol is een natuurlijk plantextract afkomstig uit de schors van de maritieme den (Pinus pinaster), die groeit langs de kust van het zuidwesten van Frankrijk. Pycnogenol bevat een uniek complex van wateroplosbare polyfenolen, grofweg onderverdeeld in monomeren (catechine, epicatechine, taxifolin) oligomere proanthocyanidines (OPC), polymere proanthocyanidines en organische zuren met uiteenlopende biologische en klinische effecten.

Referentie:
G. Belcaro et al. Pycnogenol® improves cognitive function, attention, mental performance and specific professional skills in healthy professionals aged 35-55. J NEUROSURG SCI 2014;58:239-48

Terug