Mogelijk gemaakt door:

Soepelere kniegewrichten door ongedenatureerd collageen type II (UC-II)

13-10-2022

Eerdere studies toonden al aan dat UC-II (ongedenatureerd collageen type II) de gezondheid van gewrichten kan ondersteunen. Een in juni 2022 gepubliceerde Duitse studie onderzocht het effect van ongedenatureerd collageen bij mensen met klachten van het kniegewricht bij (of direct na) belasting. Uit de onderzoeksresultaten bleek dat UC-II een bijzonder positief effect heeft op de beweeglijkheid in het kniegewricht en mogelijk progressie van klachten kan voorkomen.

Opzet van de studie
De studie werd opgezet als een gerandomiseerd, dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. Er namen 96 gezonde volwassenen deel tussen de 20 en 55 jaar oud. De proefpersonen ervaarden klachten als pijn en ongemak bij belasting van het kniegewricht, zonder dat er sprake was van een geschiedenis van artrose of andere gewrichtsaandoeningen. Gedurende 24 weken ontving de helft van de onderzoeksgroep dagelijks een supplement met 40 mg ongedenatureerd collageen type II, terwijl de andere helft een placebo kreeg. Om de resultaten te evalueren, werd elke vier weken een Single-Leg-Step-Down test (SLSD) gedaan. Dit is een knie-belastende activiteit waarmee door inspanning gerelateerd ongemak aan de knieën kan worden gemeten. Door middel van een digitale goniometer, een instrument om de mobiliteit van gewrichten te meten, werd de mate waarin de knie kon strekken en buigen bepaald.

Resultaten
Na 24 weken kon de groep die UC-II had gebruikt, de knie significant beter buigen dan de placebo-groep. Bij deelnemers ouder dan 35 jaar bleek de mate van buiging het sterkst verbeterd. Ook konden de collageengebruikers de knie beter strekken.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat dagelijkse suppletie van 40 mg ongedenatureerd collageen type II de flexibiliteit van het kniegewricht kan verbeteren bij gezonde volwassen met knieklachten. UC-II is een voedingssupplement dat effectief ingezet zou kunnen worden bij dergelijk gewrichtsongemak en kan mogelijke progressie van de klachten zoals beperkte mobiliteit voorkomen.

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9232232/

 

Terug