Mogelijk gemaakt door:

Resveratrol verbetert cognitieve prestaties en insulinegevoeligheid bij postmenopauzale vrouwen

30-06-2025

Resveratrol is een polyfenol dat van nature voorkomt in onder andere rode druiven, rode wijn, pinda’s en bessen. Het heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende en neuroprotectieve eigenschappen en activeert het enzym SIRT-1 (sirtuïne-1) met metabole effecten die vergelijkbaar zijn met calorierestrictie. Onderzoek laat zien dat een lage dosis resveratrol verrassend krachtige effecten kan hebben op het brein en de insulinegevoeligheid van postmenopauzale vrouwenDit maakt resveratrol mogelijk tot een interessante interventie bij gezond ouder worden. 

Cross-overdesign 
De studie omvatte 125 vrouwen tussen de 58 en 72 jaar, die gedurende twaalf maanden tweemaal daags 75 mg resveratrol (Veri-te) of een placebo kregen. Vervolgens wisselden de groepen van behandeling voor nog eens twaalf maanden. De cognitieve prestaties werden gemeten bij aanvang, na 12 maanden en opnieuw na 24 maanden. Daarnaast werden hersendoorbloeding, bloeddruk, nuchtere glucose- en insulinespiegel en lipidenwaarden geëvalueerd 

Cognitieve voordelen en betere doorbloeding 
De algehele cognitieve prestaties namen toe met 33% ten opzichte van placeboBij vrouwen ouder dan 65 jaar was de verbetering in verbaal geheugen het grootst. Dit was inclusief beter verbaal leren en een verbetert korte- en langetermijngeheugen vergeleken met jongere vrouwen. Resveratrol verhoogde significant de bloedstroomsnelheid in rust met 8% en verbeterde de cerebrovasculaire responsiviteit (CRV) op hypercapnie (te hoog koolstofdioxidegehalte in het bloed) met 12%. CRV is een belangrijke indicator voor de flexibiliteit van hersenvaten om te kunnen ontspannen en verwijden en is een voorspeller van cognitieve achteruitgang.  

Verbeterde insulinegevoeligheid 
De insulinegevoeligheid verbeterde: nuchtere insulinespiegels daalden met 9% en de insulineresistentie-index (HOMA-IR) met 8%, zonder significante veranderingen in nuchtere glucosewaarden. Er werden van deze lage dosering geen positieve effecten op bloeddruk en bloedlipiden gezien 

Goede verdraagbaarheid en ervaren voordelen 
Opmerkelijk is dat 88% van de vrouwen aangaf na afloop van de studie waarschijnlijk met de suppletie te willen doorgaan. Meer dan de helft meldde verbeteringen in hun geheugen, stemming, slaap en pijnbeleving.De suppletie werd goed verdragen en leidde niet tot noemenswaardige bijwerkingen 

Langdurige voordelen en toekomstig onderzoek 
Deze studie is de meest uitgebreide tot nu toe die resveratrol onderzocht in het kader van gezond ouder worden bij postmenopauzale vrouwen. De bevindingen suggereren dat langdurige suppletie met een lage dosis resveratrol blijvende voordelen kan bieden voor zowel de hersenfunctie als de insulinegevoeligheid. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze effecten op lange termijn ook het risico op dementie kunnen verkleinen. 

 

Terug