Mogelijk gemaakt door:

Pycnogenol gunstig bij postmenopauzaal haarverlies

15-05-2023

Verandering in de hormoonhuishouding tijdens de menopauze is een belangrijke oorzaak van haarverlies en dunner wordend haar bij vrouwen. Het is geen aandoening maar heeft wel een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Pycnogenol, een gepatenteerde en gestandaardiseerde schorsextract van de zeeden (Pinus pinaster), is een krachtige antioxidant en vrije-radicalenvanger, ontstekingsremmer en immunomodulator. Dagelijkse inname van 150 mg pycnogenol kan de haardichtheid bij postmenopauzale vrouwen verhogen, zo blijkt uit een recente studie.

Studieopzet
In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie werden 63 gezonde vrouwen tussen de 45 en 60 jaar, die minstens een jaar geleden hun laatste menstruatie hadden gehad, geïncludeerd. De helft van de vrouwen kreeg gedurende 6 maanden driemaal daags 50 mg pycnogenol, de andere helft kreeg een placebo. Voor aanvang van de studie en na 2 en 6 maanden vond een evaluatie van de hoofdhuid en het hoofdhaar plaats.

Resultaten
Bij aanvang van de studie was de haardichtheid, het aantal haren per cm2, in beide groepen gelijk. Bij de vrouwen die pycnogenol kregen, bleek de haardichtheid na 2 maanden met 30% te zijn toegenomen en na 6 maanden met 23%. Dit waren statistisch significante toenames ten opzichte van de meting bij aanvang van de studie. In de placebogroep nam de haardichtheid met respectievelijk 13% en 9% toe, wat vermoedelijk aan een seizoenseffect kon worden toegeschreven. Tevens werd er in de pycnogenolgroep een grotere verandering in de microcirculatie in de hoofdhuid waargenomen dan in de placebogroep.

Conclusie
In deze kleine gerandomiseerde interventiestudie heeft orale inname van pycnogenol een positief effect op de haardichtheid bij postmenopauzale vrouwen. Pycnogenol lijkt hiermee potentie te hebben om haarverlies gerelateerd aan hormonale schommelingen tijdens de menopauze en daarna tegen te gaan.

Referentie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36620515/

Terug