Mogelijk gemaakt door:

N=1 Praktijkervaring met AHCC als immuunversterker

24-06-2020

In deze praktijkcasus leest u hoe Grietje van 71 van haar slepende klachten na een longontsteking afgeholpen werd met AHCC.

Acute longontsteking
In november 2019 krijgt Grietje te maken met een flinke acute longontsteking, extreme kortademigheid en diarree. De CRP-waarde (ontstekingswaarde) bleek meer dan 100 mg/l. Daarnaast heeft zij diabetes zonder hypertensie, hartfalen, astma, hooikoorts en schildklierproblemen. Met deze onderliggende aandoeningen en haar hoge leeftijd valt zij onder de kwetsbare groep in onze samenleving.

Voor haar chronische aandoeningen gebruikt zij: Thyrax 0,1 mg (schildklier), Lisinopril 10 mg (ACE remmer), Bumetanide 1 mg (plastablet), Atimos Inhalatie (luchtwegverwijderaar), Tresiba flext inj 600E (insuline) en bij allergie Ibuprofen.

Ter aanvulling neemt zij een omega-3 product met 382 mg EPA en 118 mg DHA, dat tevens rode gistrijst, ubiquinon, B6, B12 en foliumzuur bevat. Ook gebruikt zij glucosamine.

Advies van de huisarts
Voor de longontsteking schrijft de huisarts een tiendaagse antibioticakuur voor. Hoewel de koorts zakt en de diarree verdwijnt, slaat de kuur onvoldoende aan. Ze snakt naar adem en is uitgeput. Hierdoor kost zelfs het voortbewegen in haar eigen woonkamer enorm veel moeite. Er volgt een nieuwe antibioticakuur. Helaas verbeteren de klachten niet en komen er zelfs hoofdpijnen en wondroos bij. De wondroos wil maar niet genezen en de ontstekingswaarde blijft hoog.

Verzwakt immuunsysteem
Door de antibioticakuren is de ontlasting van Grietje verstoord en haar immuunsysteem verslechterd. Ze blijft last houden van de wondroos, heeft spierpijnen en extreme uitputtingsverschijnselen door haar kortademigheid. De huisarts adviseert haar een prednisonkuur om tot een betere ontstekingswaarde te komen. Omdat Grietje hier slechte ervaringen mee heeft, weigert zij dit te gebruiken. Ze kiest voor een complementaire aanpak bij een ervaren natuurgeneeskundige praktijk. Het is inmiddels februari. Naast energetische therapie en massage wordt gestart met dagelijks 1000 mg vitamine C. Door deze aanpak begint de wondroos te genezen. Een maand later komt ze opnieuw in de praktijk. Hoewel de wondroos is genezen, ondervindt ze nog veel stijfheid en heeft ze zware hoofdpijnen. Ook is de ontstekingswaarde nog steeds verhoogd. Om haar immuunsysteem te versterken wordt de huidige suppletie aangevuld met tweemaal daags AHCC, een uniek, gestandaardiseerd extract uit shiitake-mycelia met een hoog gehalte aan alfa-glucanen. Met name deze alfa-glucanen staan erom bekend dat ze het immuunsysteem activeren.

Met AHCC binnen één week positief resultaat
Binnen een week nadat zij met de AHCC is gestart heeft zij al veel meer energie. Bovendien is de ontstekingswaarde naar 8 gedaald. Ze kan meer activiteiten in en om het huis ondernemen, dan zij ooit heeft kunnen doen. Eind mei meldt ze dat haar ontstekingswaarde weer helemaal op orde is en zij volledig hersteld is. De therapeut blijft haar voorlopig ondersteunen door middel van energetische therapie gecombineerd met massage. Om haar immuunsysteem te ondersteunen blijft zij, naast haar andere supplementen, de AHCC in ieder geval nog drie maanden gebruiken.

Achteraf gezien zou het COVID-19 geweest kunnen zijn, maar hier is zij nooit op getest aangezien haar klachten ruim voor de lockdown speelden.

Terug