Mogelijk gemaakt door:

Positief effect ashwagandha op spermakwaliteit

11-01-2022

Een van de meest voorkomende oorzaken van minderde mannelijke vruchtbaarheid is oligozoöspermie. Hierbij is sprake is van een te laag aantal zaadcellen per ml sperma. Uit Indiaas onderzoek blijkt dat een hoog geconcentreerd ashwagandha-extract (KSM-66) een positief effect op oligozoöspermie kan hebben. De studie toonde aan dat zowel de spermakwaliteit als de testosteron- en LH-spiegels verbeterden door het gebruik ervan.

Opzet van de studie
De pilotstudie werd opgezet als een dubbelblind, placebogecontroleerd onderzoek. De onderzoeksgroep bestond uit 46 mannen, van 22 tot 40 jaar, met oligozoöspermie. Bij een zaadlozing komen meestal zo’n 20 tot 100 miljoen zaadcellen vrij. Bij minder dan 20 miljoen zaadcellen per ml of minder dan 40 miljoen in totaal per ejaculatie wordt gesproken van oligozoöspermie. Alle deelnemers hadden een hoeveelheid van 5-20 miljoen zaadcellen per ml met een beweeglijkheid van 10-30%.

Voor de studie werd gebruikgemaakt van een hoogwaardig ashwagandha-extract (KSM-66), waarbij het hele spectrum aan werkzame stoffen uit de wortel werd geëxtraheerd, gestandaardiseerd op 5% withanoliden. Gedurende 12 weken kreeg een groep van 21 deelnemers driemaal daags 225 mg van het ashwagandha-extract. De overige 25 mannen kregen een placebo. Gedurende de studie werden op verschillende momenten sperma- en bloedmonsters afgenomen. Hierbij werden het ejaculaatvolume, de beweeglijkheid en de concentratie van de zaadcellen in het sperma gemeten. Via bloedonderzoek werden de testosteron- en LH-spiegels (luteïniserend hormoon) in kaart gebracht.

Resultaten
Suppletie met het ashwagandha-extract leidde tot een significante toename van de testosteronspiegel (+17%) en LH-spiegel (+37%), de concentratie zaadcellen in het sperma (+167%), het ejaculaatvolume (+53%) en de beweeglijkheid van de zaadcellen (+ 57%) ten opzichte van de uitgangssituatie.

Conclusie
De onderzoekers concludeerden dat suppletie met ashwagandha-extract gestandaardiseerd op 5% withanoliden een significant effect heeft op de spermakwaliteit en de testosteron- en LH-spiegels bij oligozoöspermie. Ashwagandha-extract zou veelbelovend kunnen zijn bij de behandeling van verminderde vruchtbaarheid bij de man ten gevolge van oligozoöspermie.

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3863556/

 

Terug