Mogelijk gemaakt door:

Palmitoylethanolamide bij zenuwcompressiesyndromen

29-10-2015

Deze week werd een belangrijk artikel over palmitoylethanolamide (PEA) gepubliceerd in een toonaangevend medisch tijdschrift (Journal of Pain Research).  PEA is een lichaamseigen stof die chronische pijnen en ontstekingen kan verminderen. In dit artikel geven de auteurs een uitgebreid overzicht van pre-klinische en klinische studies die gedaan zijn met deze interessante stof bij zenuwcompressiesyndromen (ischias en carpaal tunnelsyndroom), en de uitstekende resultaten hiervan.

De ‘Number Needed to Treat’ (een maat voor de effectiviteit) van 1,5 zoals vastgesteld bij patiënten met ischias, is opmerkelijk goed te noemen.  Verder valt PEA op door de veiligheid in het gebruik ten opzichte van reguliere pijnmedicatie. Negatieve bijwerkingen en interacties met medicatie werden in deze studies niet waargenomen, en daarnaast blijkt het geen risico op verslaving of afhankelijkheid met zich mee te brengen. Door het verschijnen van dit artikel zal PEA ongetwijfeld meer onder de aandacht worden gebracht van (reguliere) behandelaars. Op basis van effectiviteit en veiligheid verdient PEA zeker een vaste plek in het arsenaal aan therapeutische mogelijkheden bij patiënten met chronische pijnen.

Klik hier voor de samenvatting van het artikel en om het volledige artikel te downloaden.

Klik hier voor de nutriëntenpagina met meer informatie over palmitoylethanolamide.

Referentie:

Jan M Keppel Hesselink, David J Kopsky. Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome. Journal of Pain Research 2015:8.

 

Terug