22-12-2018
In vitro-onderzoek, de ontstekingsremmende rol van magnesium
Gezien een mogelijke ontstekingsremmende rol van magnesium in endotheelcellen (bedekkend ééncellig laagje aaneengesloten cellen aan de binnenkant van hart, bloedvaten en lymfevaten) was het doel van deze studie om de effecten van magnesium te onderzoeken op de overleving, genexpressie en pro-inflammatoire respons bij endotheelcellen.
Endotheelcellen hebben een functie bij de bloedstolling en bij vorming van nieuwe bloedvaten vanuit bestaande bloedvaten (angiogenese). Het endotheel is mesenchymaal weefsel dat wordt gevormd uit de middelste laag van het embryonale kiemblad (of kiemlaag, een verzameling van cellen die dezelfde oorsprong hebben in de embryogenese en die zullen uitgroeien tot specifieke lichaamsweefsels = het mesoderm).
Endotoxinen zijn celwandbestanddelen van gram-negatieve bacteriën. Het endotoxine is een onderdeel van lipopolysachariden (LPS), structuren die voorkomen op de buitenste membraan bij gram-negatieve bacteriën. Voorbeelden van gram-negatieve bacteriën zijn:
- Salmonella (sommige soorten zijn onschadelijk, andere kunnen voedselvergiftiging of buiktyfus veroorzaken)
- Campylobacter
- Meningokok (kan hersenvliesontsteking (meningitis) veroorzaken)
- Neisseria gonorrhoeae (kan de geslachtsziekte gonorroe veroorzaken)
- Pseudomonas aeruginosa (komt voor als ziekenhuisbacterie)
- Chlamydia trachomatis (veroorzaakt chlamydiasis)
Tijdens het onderzoek werd bij endotheelcellen van de menselijke navelstrengader een ontsteking geïnduceerd door deze bloot te stellen aan een bacterieel endotoxine. De endotheelcellen waren vooraf gedurende 72 uur gekweekt in een medium met drie verschillende concentraties magnesiumsulfaat. Blootstelling van de cellen aan lipopolysachariden (LPS) verminderde de cellevensvatbaarheid in de kweek met een laag magnesiumgehalte. Een hoog magnesiumgehalte beschermde de endotheelcellen tegen LPS-geïnduceerde celdood. Met lipopolysachariden (LPS) behandelde endotheelcellen gekweekt in een lage magnesiumconcentratie vertoonden opwaartse regulatie van mRNA-expressie voor pro-inflammatoire factoren en de expressie van cytokine-eiwitten, waaronder IL-2, IL-3, IL-8, IL-15 en MCP-1. Dit ging gepaard met een grotere hechting van monocyten aan de cellen. Daarentegen verminderde een hoge magnesiumconcentratie de expressie van ontstekingsfactoren en cytokinen. Uit de studie bleek dat LPS-activering de expressie van veel pro-inflammatoire factoren verergerde bij een lage magnesiumconcentratie, terwijl een hoge magnesiumconcentratie de ontstekingsreactie op LPS gedeeltelijk remde.
Bron:
Almousa LA1, Salter AM2, Langley-Evans SC2. Magnesium deficiency heightens lipopolysaccharide-induced inflammation and enhances monocyte adhesion in human umbilical vein endothelial cells. Magnes Res. 2018; May 1;31(2):39-48. doi: 10.1684/mrh.2018.0436. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30398154