Mogelijk gemaakt door:

Omega 3-vetzuren en het denkvermogen

17-05-2016

Omega 3-vetzuren belangrijk voor denkvermogen adolescenten

De hersenen hebben normaliter een hoog gehalte aan de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Er is veel discussie over hoe belangrijk deze omega 3-vetzuren zijn voor cognitieve functies. Een Nederlandse studie met adolescenten (13-15 jaar) laat in elk geval zien dat een goede omega 3-vetzuurstatus (vastgesteld met de HS-Omega 3-Index test) gunstig is voor kortetermijngeheugen en selectieve aandacht.

Een groep van 266 adolescenten onderwierp zich aan een reeks neuropsychologische testen. Daarnaast werd door middel van een vingerprik een druppel bloed afgenomen om de omega 3-vetzuurstatus te meten. Het percentage omega 3-vetzuren (van het totaal aan omega 3 en omega 6-vetzuren) in de celmembranen van rode bloedcellen (omega 3-index) geeft een goede indicatie van de omega 3-vetzuurstatus in hersenen en rest van het lichaam; idealiter is deze hoger dan 8%. De HS-Omega 3-Index is een eenvoudige test die iedereen kan uitvoeren; de uitkomst geeft nauwkeurig aan of iemand voldoende (langeketen) omega 3-vetzuren uit vette vis en/of voedingssupplementen binnenkrijgt. 

De onderzoekers vonden een significante positieve associatie tussen omega 3-index en kortetermijngeheugen (gemeten met de Letter Digit Substitution Test) en selectieve aandacht (gemeten met de D2 test of Attention). De resultaten suggereren dat een goede omega 3-vetzuurstatus leidt tot een hogere snelheid van informatieverwerking en minder impulsiviteit bij adolescenten. Langeketen omega 3-vetzuren hebben verschillende functies in de hersenen en zijn onder meer van belang voor een goede vloeibaarheid van neuronale celmembranen, de neurotransmissie, signaaloverdracht, hersendoorbloeding en een optimale bloed-hersenbarrière. Voldoende inname van omega 3-vetzuren is vermoedelijk extra belangrijk tijdens de adolescentie, waarin met name de prefrontale cortex zich sterk ontwikkelt. Dit hersengebied heeft een zeer hoog DHA-gehalte en speelt een rol bij hogere hersenfuncties en schoolprestaties. Veel Nederlanders krijgen onvoldoende omega 3-vetzuren binnen. In de studie at slechts 9% van de jongens en 7% van de meisjes voldoende (vette) vis.

Referentie
Van der Wurff IS et al. Association between blood omega-3 index and cognition in typically developing Dutch adolescents. Nutrients 2016;8:13.

Terug