Mogelijk gemaakt door:

Omega 3-vetzuren voor diversiteit darmmicrobioom en minder oxidatieve stress

05-01-2018

Volgens een nieuw onderzoek blijkt dat dagelijkse inname van omega 3-vetzuren in combinatie met veel vezels en probiotische voedingsmiddelen de diversiteit van het darmmicrobioom kunnen verbeteren. De wetenschappers onderzochten het darmmicrobioom van een grote groep vrouwen van middelbare en oudere leeftijd. Ze onderzochten de diversiteit en overvloed van 'goede' bacteriën en vergeleken deze met de inname van omega 3-vetzuren uit visolie en de bloedserumspiegels. 

Uit de studie bleek dat de vrouwen met een hogere inname van omega 3-vetzuren en hogere serumgehalten een meer divers darmmicrobioom hadden. Een meer divers microbioom wordt geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder een lager risico op diabetes, obesitas en inflammatoire darmaandoeningen zoals Colitis Ulcerosa of Ziekte van Crohn. 

Ze vonden ook specifieke bacteriën die geassocieerd zijn met lagere ontstekingsgraden en lagere risico op obesitas. Deze specifieke darmbacteriën zijn verhoogd bij mensen die een hogere inname van omega 3-vetzuren hebben. De onderzoekers denken dat sommige van de goede effecten van omega 3-vetzuren in de darmen te wijten zijn aan het feit dat omega 3-vetzuren bacteriën induceren die stoffen produceren die oxidatieve stress in de darm verminderen.

Referentie:
Menni C., Omega-3 fatty acids correlate with gut microbiome diversity and production of N-carbamylglutamate in middle aged and elderly women, Scientific Reports 7, Article number: 11079 (2017) doi:10.1038/s41598-017-10382-2.

Terug