Mogelijk gemaakt door:

Natuurlijke pijnstiller boswellia snel werkzaam bij osteoartritis

06-12-2023

Boswellia heeft ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen en kan de symptomen van osteoartritis verlichten. Een recente Indiase studie onderzocht de effectiviteit van boswellia bij osteoartritis. De resultaten van deze studie tonen aan dat suppletie met boswellia-extract (Aprèsflex) al na 5 dagen een significante verbetering van gewrichtsklachten zoals pijn en stijfheid geeft.

Studieopzet
Aan de dubbelblinde, gerandomiseerde studie deden 70 mannen en vrouwen in de leeftijd van 40-70 jaar mee. Alle deelnemers hadden een diagnose osteoartritis van de knie (uni- of bilateraal) en hadden geen andere aandoeningen. Zij kregen gedurende een periode van 30 dagen tweemaal daags een supplement dat 50 mg boswellia-extract (gestandaardiseerd op 20% AKBA [acetyl-11-keto-β-boswelliazuur]) bevatte of een placebo. Om de osteoartritissymptomen goed in kaart te brengen, werden gevalideerde vragenlijsten afgenomen op dag 0, 5 en 30. De pijnbeleving werd geëvalueerd met behulp van de visuele analoge schaal (VAS). De WOMAC-vragenlijst werd gebruikt voor het scoren van pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren. Biomarkers voor de mate van ontstekingsactiviteit en kraakbeenafbraak werden bepaald in bloedmonsters die op dezelfde tijdspunten werden afgenomen.

Resultaten
Een significante afname van de pijnscores op de VAS en de WOMAC werd geobserveerd na 5 dagen suppletie met boswellia-extract. De boswellia-groep scoorde 23,9% lager op de VAS en 24,8% lager op de WOMAC dan de placbeogroep. Na 30 dagen was er sprake van een verbetering van 44,6% op de VAS-pijnscore, 50,5% op de WOMAC-pijnscore, 64,9% op de WOMAC-stijfheidsscore, 44,6% op de WOMAC functionele score en 46,9% op de totale WOMAC-score ten opzichte van de scores in de placebogroep. Vergeleken met de evaluatie op dag 0 waren de respectievelijke scores op dag 30 verbeterd met 45%, 44,4%, 66,3%, 44,4% en 48%. Suppletie met boswellia zorgde voor 59% afname van de ontstekingsmarker TNFα na 30 dagen en 20% reductie van hsCRP (high-sensitive C-reactive protein). Boswellia resulteerde in een grotere afname van MMP3, een kraakbeen afbrekend enzym, ten opzichte van placebo (16,9% tegenover 3,7%). Tot slot leidde boswellia tot minder noodzaak van inname van reguliere pijnmedicatie zoals ibuprofen.

Conclusie
Deze kortdurende studie toonde aan dat boswellia symptomen van osteoartritis waaronder pijn en stijfheid snel en effectief kan verlichten. Bovendien wijzen de resultaten erop dat boswellia de ontsteking in het gewricht en de afbraak van het kraakbeen kan remmen.

Referentie
Karlapudi V et al. Efficacy and safety of Aflapin, a novel Boswellia serrata extract, in the treatment of osteoarthritis of the knee: a short-term 30-day randomized, double-blind, placebo-controlled clinical study. J Am Nutr Assoc. 2023;42:159-68.

Terug