Mogelijk gemaakt door:

Praktijkervaring: natuurlijke elektrolyten voor betere sportprestaties en herstel

17-07-2020

N=1 Praktijkervaring: natuurlijke elektrolyten voor betere sportprestaties en herstel

Naast zijn drukke baan als officier bij de Koninklijke Luchtmacht, sport Erwin op hoog niveau. Hij beoefent Militaire Vijfkamp. Dit is een militaire meerkamp, bestaande uit hindernisbaan lopen, hindernis zwemmen, schieten, handgranaat werpen en 8 kilometer cross-country hardlopen. Hij heeft inmiddels vele prijzen op zijn naam staan en maakt onder andere onderdeel uit van het Nederlandse Militaire Vijfkamp team.

Om op topniveau te kunnen presteren, traint hij intensief, let hij op zijn voeding en gebruikt hij voedingssupplementen. Zoals een hoogwaardige multi-vitamine, omega-3 vetzuren (met 635 mg EPA en 195 mg DHA), magnesiumbisglycinaat met taurine, vitamine D, curcumine (met solid lipid curcumin particles voor optimale biologische beschikbaarheid) én sportdruppels met natuurlijke elektrolyten. Vooral over dit laatste supplement gaat de ervaring die hij wilde delen.

Sportdruppels met elektrolyten
Elektrolyten zijn in een vloeistof opgeloste mineralen in ionische vorm (dat wil zeggen niet in verbinding met andere elementen, maar als losse elektrisch geladen deeltjes). Op deze manier komen mineralen ook in ons lichaam voor. Belangrijke elektrolyten zijn natrium, kalium, magnesium en chloride. Wanneer iemand veel transpireert, zoals bij intensief trainen of hoge temperaturen, gaat een deel van deze elektrolyten verloren met het transpiratievocht. Als deze elektrolyten niet op de juiste manier aangevuld worden, zal dit uiteindelijk ten koste gaan van de prestaties en kunnen er zelfs klachten optreden.

Aangezien 80% van de wedstrijden waar Erwin aan deelneemt, plaatsvindt in landen met een warm klimaat, zoals Brazilië, en er onder deze omstandigheden topprestaties geleverd moeten worden, moet hij zijn elektrolytenbalans goed in de gaten houden. Omdat de meeste sportdranken vaak veel suikers bevatten, maar weinig tot geen elektrolyten, is Erwin op zoek gegaan naar een hoogwaardiger product. Hij stuitte daarbij op sportdruppels met natuurlijke elektrolyten die toegevoegd kunnen worden aan water of een andere vloeistof. De sportdruppels die Erwin gebruikt halen hun unieke kracht uit het mineraalrijke water afkomstig uit het Great Salt Lake in Utah (VS). Dit is een binnenzee die door geothermische en verdampingsprocessen zeer hoge concentraties ionische mineralen en spoorelementen bevat in een natuurlijke en uitgebalanceerde samenstelling.

De voordelen
Hij is enthousiast over dit product omdat hij hierdoor niet alleen betere prestaties levert in het algemeen, maar ook onder zware (warme) omstandigheden. Daarnaast heeft hij veel minder spierpijn en herstelt hij veel sneller na wedstrijden en intensieve trainingen. Bovendien is het een natuurlijk product zonder hulpstoffen, suikers en zoetstoffen. De hoeveelheid druppels kan aangepast worden aan de omstandigheden en is gemakkelijk mee te nemen, wat het erg gebruikersvriendelijk maakt. Erwin gebruikt een dagelijkse onderhoudsdosering en afhankelijk van zijn trainings- en wedstrijdprogramma past hij de hoeveelheid druppels aan. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een intensieve wedstrijd of onder warme omstandigheden bouwt hij de dosering op of verhoogt hij de dosering na veel vochtverlies.

Hij noemt het een hoogwaardig supplement dat bij geen enkele (top)sporter zou mogen ontbreken.

Terug