Mogelijk gemaakt door:

Meerderheid Nederlanders wil alternatieve zorg in basispakket

26-07-2019

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de mening van Nederlanders over complementaire gezondheidszorg. Hieruit blijkt dat maar liefst een kwart van de volwassenen evenveel waarde hecht aan complementaire geneeswijzen als aan de reguliere gezondheidszorg. Ongeveer 11 procent van de volwassenen heeft in 2018 contact met een complementair werkende arts of therapeut gehad. Gemiddeld gaven zij hun complementaire zorgverlener een 7,9 als waarderingscijfer.

Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat een complementaire zorgverlener moet beschikken over een diploma. Dit kan zowel een artsendiploma zijn als een diploma voor complementaire therapie. Slechts 10 procent van de ondervraagden vond het hebben van een diploma niet belangrijk. Dit geeft mogelijk aan dat bezoekers van een therapeut letten op de kwaliteit en het opleidingsniveau van de zorgverlener.

Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt onderzoek naar de werking en risico’s van complementaire zorg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat de overheid daaraan zou moeten meebetalen. Daarbij komt dat 38 procent van mening is dat een of meerdere complementaire therapieën opgenomen zouden moeten worden in het basispakket van de zorgverzekering. Nog eens 22% zou vergoeding van alle soorten complementaire therapieën vanuit het basispakket op prijs stellen.

De peiling van het CBS geeft aan dat mensen de complementaire zorg in Nederland waarderen en dat mensen over het algemeen erg tevreden zijn over hun zorgverlener. Er ligt nu een belangrijke taak bij de overheid. Een eerste stap zou kunnen zijn het meefinancieren van gedegen wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van verschillende complementaire therapieën. Op deze manier zouden in de toekomst effectieve aanvullende behandelmethoden en reguliere zorg met elkaar geïntegreerd kunnen worden. Een aanpak waar de patiënt alleen maar beter van zal worden.

Bron: CBS, Onderzoek Belevingen 2018 via https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/25/kwart-waardeert-alternatieve-en-reguliere-zorg-evenveel

Terug