Mogelijk gemaakt door:

Maca effectief bij overgangsklachten

08-03-2019

Maca wordt van oudsher gebruikt als een stimulerend kruid met therapeutische eigenschappen voor zowel mannen als vrouwen. Maca (Lepidium peruvianum Chacon) wordt geteeld op grote hoogten in het Andes-gebergte en is door de inheemse bewoners van Peru erkend als een kruidenremedie zonder fyto-oestrogenen die helpt bij het behandelen van o.a. menopausale klachten.

In deze vier maanden durende, dubbelblinde, cross-over, gerandomiseerde pilotstudie deden 20 vrouwen mee in de leeftijd van 41-50 jaar met de criteria  om in de perimenopausale fase te zijn, namelijk E2 (oestrogeen) boven 40pg / ml en FSH (follikelstimulerend hormoon) lager dan 30 IE / ml. De vrouwen werden maandelijks getest op de volgende zaken: 
oestrogeen (E2), follikelstimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH), progesteron (PGS), cortisol (CT), adrenocorticotroop hormoon (ACTH), schildklierhormonen (TSH, T3, T4), mineralen (Ca, K, Fe) en lipidenprofiel (trigliceriden, totaal cholesterol, LDL, HDL).  In maandelijkse interviews, afgenomen door gynaecologen, werden het lichaamsgewicht en de bloeddruk bijgehouden en de menopauze-index volgens Kupperman werd bepaald.

De vrouwen werden willekeurig toegewezen aan twee even groepen, waarvan één groep gedurende twee maanden Maca- GO tweemaal daags 500 mg bij de maaltijd namen en de andere groep tweemaal daags placebo-capsules. Na twee maanden werd de groep gewisseld. De maca-groep kreeg een placebo en omgekeerd. Na twee maanden gebruik van deze maca-soort verminderde bij 74-87% van de vrouwen significant de perimenopausale klachten beoordeeld door middel van de Kupperman Menopauze Index. Dit ging gepaard met een significante toename van de niveaus van oestrogeen (E2), follikelstimulerend hormoon (FSH), progesteron en adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en verlaging van de bloeddruk, lichaamsgewicht, triglyceriden en cholesterol. 

De resultaten toonden aan dat, naast de verlaging van het lichaamsgewicht, de bloeddruk en het stijgende serum HDL en ijzer, maca een waardevol kruid kan zijn voor het harmoniseren van niveaus van hormonen (FSH, E2, PG en ACTH) en negatieve fysiologische en psychologische symptomen (frequentie van opvliegers, incidentie in nachtelijk zweten, onderbroken slaappatroon, nervositeit, depressie en hartkloppingen) die werden ervaren door vrouwen in de perimenopausale fase kan verlichten. Het lijkt erop dat maca hormonale processen kan reguleren, wat leidt tot verlichting van klachten in de perimenopausale fase.

Referentie
Meissner HO et al. Therapeutic effects of pre-gelatinized maca (Lepidium eruvianum
Chacon) used as a non-hormonal alternative to HRT in perimenopausal women - clinical pilot study. Int J Biomed Sci. 2006;2(2):143-59.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614596/

Terug