Mogelijk gemaakt door:

Lage omega 3-index en meervoudig onverzadigde vetzuurstatus bij CVS / ME

30-01-2019

Lage omega 3-index en meervoudig onverzadigde vetzuurstatus bij patiënten met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) / myalgische encefalomyelitis (ME)

Lage niveaus van omega 3-vetzuren waaronder eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) werden in verschillende studies geassocieerd met cardiovasculair risico, ernstige depressie, slaapproblemen, ontstekingen en andere gezondheidgerelateerde problemen. Tot nu toe is de meervoudig onverzadigde vetzuurstatus in erytrocyten bij mensen met chronisch vermoeidheidssyndroom / myalgische encefalomyelitis (CVS / ME) niet vastgesteld. Het doel van deze studie was om na te gaan of er een verband bestaat tussen de omega 3-vetzuurstatus en de omega 3-index bij CVS / ME-patiënten en de uitkomsten van andere metingen (zoals de arachidonzuur/EPA-verhouding, wat een maat is voor laaggradige ontstekingsactiviteit).

Voor dit onderzoek werden de meervoudig onverzadigde vetzuurwaarden en de omega 3-index gemeten bij 31 Spaanse CVS / ME-patiënten met behulp van de HS-Omega-3 Index-methode. Demografische en klinische kenmerken en zelf-gerapporteerde uitkomsten werden ook geregistreerd. Bij 92,6% van de CVS / ME-patiënten werd een lage omega 3-index (met een gemiddelde waarde van 5,75%) waargenomen.  De omega 3-index was omgekeerd gecorreleerd met de arachidonzuur (AA) / EPA-verhouding (een maat voor laaggradige ontstekingsactiviteit) en de Body Mass Index (BMI). Daarentegen was de AA / EPA-verhouding positief geassocieerd met de BMI.  De lage omega 3-index die werd gemeten bij deze ME / CVS-patiënten kan wijzen op een pro-inflammatoire toestand en verhoogde risico's voor de cardiovasculaire gezondheid . Het onderzoek suggereert dat er pogingen moeten worden gedaan om de omega 3-index bij ME / CVS-patiënten te verhogen. Meer onderzoek is nodig om de therapeutische effecten van suppletie met omega 3-vetzuren (EPA/DHA) bij ME / CVS vast te stellen.  

Referentie
Castro-Marrero J et al. Low omega-3 index and polyunsaturated fatty acid status in patients with chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 Dec;139:20-24. doi: 10.1016/j.plefa.2018.11.006. Epub 2018 Nov 9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30471769

Terug