Mogelijk gemaakt door:

L-theanine effectief en veilig als aanvulling op selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI)

03-07-2024

L-theanine, een aminozuur dat van nature voorkomt in groene thee, heeft onder meer een angstremmende en rustgevende werking. Suppletie met L-theanine beïnvloedt de niveaus van serotonine, dopamine en gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen. Eerder onderzoek heeft laten zien dat L-theanine gunstige effecten heeft bij mensen met majeure depressie. In een recente klinische studie zijn deze resultaten bevestigd. Het toevoegen van L-theanine aan een standaardbehandeling met de SSRI sertraline leidde tot een sterkere verbetering van de klachten dan sertraline alleen. 

200 mg L-theanine per dag of een placebo voor zes weken
Majeure depressie komt wereldwijd veel voor en heeft een grote negatieve impact op de gezondheid en kwaliteit van leven. In een dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie kregen 50 mensen met majeure depressie gedurende zes weken sertraline (100 mg/dag) met ofwel L-theanine (200 mg/dag) ofwel placebo. Bij aanvang van de studie en na 2, 4 en 6 weken werd gekeken naar veranderingen van depressieve klachten aan de hand van de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS).

L-theanine vermindert depressieve klachten
Een grotere afname in HDRS-scores werd waargenomen in de L-theanine-groep vanaf de aanvang tot 2, 4 en 6 weken na start van de studie in vergelijking met de placebogroep. Alle deelnemers reageerden op sertraline plus L-theanine tot week 6. L-theanine was superieur aan placebo wat betreft respons op de behandeling en remissiepercentages na 6 weken. De frequentie van bijwerkingen was vergelijkbaar tussen de groepen. Op basis van de resultaten van dit zes weken durende klinische onderzoek concludeerden de onderzoekers dat 200 mg L-theanine per dag in combinatie met sertraline leidt tot een grotere verbetering van depressieve symptomen bij mensen met majeure depressie dan alleen sertraline. Ook werd L-theanine goed verdragen. Studies met een groter aantal deelnemers en een langere studieduur zijn gewenst om de effectiviteit van L-theanine bij depressie te bevestigen.

Referentie
Shamabadi A et al. L-theanine adjunct to sertraline for major depressive disorder: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Affect Disord. 2023;333:38-43. 

Terug