Mogelijk gemaakt door:

Krillolie verbetert kniepijn bij osteoartritis

05-12-2023

Krillolie staat bekend als een goede bron van omega 3-vetzuren. Uniek hieraan is de aanwezigheid van EPA en DHA in de vorm van fosfolipiden. Fosfolipiden zijn samengesteld uit een glycerolketen met twee vetzuurketens (de 'staart') en fosfatidylcholine (de 'kop'), waardoor ze zowel in water als in vet oplosbaar zijn. Bovendien bevat krillolie ook choline en astaxanthine. Deze studie toont aan dat krillolie positieve effecten kan hebben bij patiënten met osteoartritis van de knieën.

Studieopzet
In deze placebogecontroleerde dubbelblinde studie (RCT) werden 235 volwassenen tussen de 40 en 65 jaar geïncludeerd. Ze waren gediagnostiseerd met milde tot matige osteoartritis van de knie en namen geen omega 3-vetzuren. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld, waarbij de interventiegroep 4 gram krillolie per dag kreeg wat 600 mg EPA, 280 mg DHA en 0,45 mg astaxanthine bevatte. De placebogroep kreeg een gemengde plantaardige olie. Na drie en zes maanden werd aan de hand van de WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthiritis Index; een veelgebruikte vragenlijst voor osteoartritis) gekeken naar kniepijn, stijfheid en functie van de knie. Tevens werd de omega 3-index bepaald.

Resultaten
In de krilloliegroep steeg de omega 3-index aanzienlijk vergeleken met de placebogroep; van 6,0% naar 8,9 % (p<0,001). Het optimale percentage van de omega 3-index is 8% of hoger. In de placebogroep bleef de index vrijwel gelijk (5,5% naar 5,4%). Ook kniepijn-scores verbeterde significant ten opzichte van placebo. Stijfheid en functie van de knie verbeterden na 6 maanden ten opzichte van de placebogroep.

Conclusie
De conclusie van deze studie onderstreept de veiligheid van krilloliegebruik en benadrukt de potentiële verbeteringen die het kan bieden voor kniepijn, stijfheid en functie bij volwassenen met milde osteoartritis van de knieën.

Referentie
Stonehouse W et al. Krill oil improved osteoarthritic knee pain in adults with mild to moderate knee osteoarthritis: a 6-month multicenter, randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Am J Clin Nutr. 2022;116:672-85 

Terug