Mogelijk gemaakt door:

Wat kunnen de klachten zijn bij een te lage testosteronspiegel?

11-01-2022

Een lage testosteronspiegel kan veel gevolgen hebben voor de gezondheid op zowel fysiek, mentaal als seksueel gebied:

  • Fysiek: gebrek aan energie, lusteloosheid, laag uithoudingsvermogen, afname werkprestatie, daling spiermassa en spierkracht (afname vetvrije massa), overgewicht (toename vetmassa), verlies van lichaamshaar, minder baardgroei, gynaecomastie (borstvorming), onvruchtbaarheid, onbegrepen bloedarmoede, osteopenie/osteoporose, hart- en vaatziekten, metabool syndroom, gewrichtspijn, veel zweten/zweetaanvallen.
  • Mentaal: depressie, cognitieve dysfunctie, gebrekkige motivatie, concentratieproblemen, geheugenproblemen, prikkelbaarheid en slaapproblemen.
  • Seksueel: libidodaling, erectiele dysfunctie, afname ochtenderecties.

Door een afname van de testosteronspiegel te voorkomen of te beperken kunnen veel van de bovengenoemde klachten voorkomen worden. Een gezonde eet- en leefstijl waarvan stressreductie, beperkt alcoholgebruik, voldoende slaap en lichaamsbeweging deel van uitmaken, zijn hierbij van belang. Daarnaast zijn er verschillende kruiden(extracten) en (fyto)nutriënten die een positief effect kunnen hebben op de testosteronspiegel. Ashwagandha(wortel) en fenegriek(zaad) behoren tot de belangrijkste fytotherapeutica die de testosteronspiegel bij mannen significant kunnen verhogen. Ook de mineralen zink en selenium zijn essentieel voor een normale testosteronspiegel; deficiënties hiervan zullen op termijn leiden tot lage testosteronspiegel.

Terug