Mogelijk gemaakt door:

Groter risico op obesitas bij kinderen die minder slaap krijgen dan nodig

09-05-2018

Kinderen en adolescenten die minder slaap krijgen dan nodig, lopen een groter risico op het ontwikkelen van obesitas

Onderzoek aan de Universiteit van Warwick dat gepubliceerd is in het tijdschrift Sleep, toont aan dat kinderen en adolescenten die regelmatig minder uren slapen dan anderen van dezelfde leeftijd, meer aangekomen in gewicht als ze ouder worden en een grotere kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht of obesitas.

Overgewicht kan leiden tot hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Deze aandoeningen nemen wereldwijd toe, ook bij kinderen. De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat slaap een belangrijke potentieel beïnvloedbare risicofactor (of marker) voor toekomstige obesitas kan zijn.

De auteurs van het onderzoek beoordeelden de resultaten van 42 populatieonderzoeken bij zuigelingen, kinderen en adolescenten in de leeftijd van 0 tot 18 jaar, waaronder in totaal 75.499 deelnemers. Hun gemiddelde slaapduur werd op verschillende manieren beoordeeld, van vragenlijsten tot draagbare technologie. De deelnemers waren gegroepeerd in twee classificaties: korte slapers en normale slapers. Korte slapers werden gedefinieerd als personen met minder slaap-uren dan de referentieklasse voor hun leeftijd. Dit was gebaseerd op de National Sleep Foundation-richtlijnen in de VS met het volgende aantal uren slaap per leeftijdscategorie:

  • Zuigelingen (4-11 maanden) 12-15 uur
  • Peuters (1-2 jaar) 11-14 uur
  • Kinderen in de kleuterklas (3-5 jaar) 10-13 uur
  • Schoolgaande kinderen (6-13 jaar) 9-11 uur
  • Tieners (14-17 jaar) 8-10 uur

De deelnemers werden 3 jaar gevolgd en veranderingen in BMI en incidentie van overgewicht en / of obesitas werden met de tijd geregistreerd.

Op alle leeftijden waren de korte slapers meer aangekomen in gewicht en hadden over het geheel genomen 58% meer kans op overgewicht of obesitas. Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat het verhoogde risico aanwezig is bij zowel jongere als oudere kinderen. De studie versterkt ook het concept dat slaapgebrek een belangrijke risicofactor is voor het ontwikkelen van obesitas en al heel vroeg in het leven detecteerbaar is. De prevalentie van obesitas is wereldwijd toegenomen en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het nu uitgeroepen tot wereldwijde epidemie. Het onderzoek toont aan dat, hoewel gezonde voeding en lichaamsbeweging belangrijk zijn, voldoende slaap even belangrijk is.

Referentie
https://www.nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Lack_of_sleep_leads_to_obesity_in_children_and_adolescents/141948

Terug