Mogelijk gemaakt door:

Kaneel bij prediabetes en metabool syndroom

15-10-2021

Metabool syndroom kenmerkt zich door een verzameling van afwijkingen rondom de stofwisseling, zoals een verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, overgewicht en een hoge bloedsuikerspiegel. Mensen met metabool syndroom hebben beduidend meer kans op het ontwikkelen van hart- en/of vaatziekten en diabetes type 2. Een interessante Amerikaanse pilotstudie laat zien dat suppletie met kaneelextract een positief effect heeft op de bloedglucosespiegel, bloeddruk en overgewicht bij metabool syndroom. 

Opzet van de studie 
Aan de pilotstudie namen 22 mannen en vrouwen deel met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar en een gemiddeld BMI van 33,2. Bij alle deelnemers was er sprake van prediabetes en metabool syndroom. Gedurende 12 weken nam de ene helft van de groep tweemaal daags 250 mg kaneelextract en de andere helft een placebo. De onderzoekers maakten gebruik van een gestandaardiseerd wateroplosbaar kaneelextract (uit C. burmanniiCinnulin PF) met minimaal 4% proanthocyanidines type A. Deze worden ook wel polyfenol type A polymeren genoemd en zijn de fytonutriënten die met name verantwoordelijk zijn voor de gunstige gezondheidseffecten van kaneel. Voorafgaand aan de studie en na 12 weken, werden de nuchtere bloedglucosespiegel, systolische bloeddruk en vetvrije massa gemeten. 

Resultaten
Na 12 weken suppletie, bleek in de kaneelgroep de nuchtere bloedglucosespiegel met 8,4% significant gedaald ten opzichte van de placebogroep en de systolische bloeddruk met 4 mmHgDe vetvrije massa bleek met 1,1% significant toegenomen.  

Conclusie 
De onderzoekers concluderen dat wateroplosbaar kaneelextract een positief effect kan hebben op de nuchtere bloedsuikerspiegel, systolische bloeddruk en vetvrije massa bij personen met metabool syndroom en prediabetes. Hoewel het om een pilotstudie gaat, zijn de resultaten veelbelovend. Dit suggereert dat wateroplosbaar kaneelextract succesvol therapeutisch ingezet zou kunnen worden bij metabool syndroom. 

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129164/ 

Terug