10-01-2020
Om een hoge bloeddruk te verlagen en het risico op hartklachten te verminderen, wordt doorgaans geadviseerd om de natriuminname te beperken. Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië ontdekten echter dat een verhoogde kaliuminname minstens zo belangrijk is ter verbetering van cardiovasculaire risicofactoren en nieraandoeningen.
Het onderzoek
Het Amerikaanse onderzoeksteam beoordeelde meer dan zeventig studies met betrekking tot dieetmaatregelen bij de behandeling van hypertensie. Hierbij ontdekte men dat de interactie tussen natrium en kalium een integraal onderdeel is van het handhaven van een gezonde bloeddruk.
Als de inname van kalium via de voeding toeneemt, zorgen de nieren er niet alleen voor dat er meer kalium wordt uitgescheiden in de urine, maar nemen ook de door het lichaam gereabsorbeerde hoeveelheden natrium en vocht af. Op deze manier geeft een hoge kaliuminname het lichaam een signaal om de hoeveelheid natrium die wordt vastgehouden te verminderen en treedt een bloeddrukverlagend effect op. Kalium blijkt hiermee een zinvolle tegenhanger van natrium. Tevens ontdekten de onderzoekers dat een hogere inname en uitscheiding van kalium een positief effect hebben op de progressieve ontwikkeling van nier- en hartaandoeningen.
Kalium ook goed voor Nederlanders
In Nederland krijgt men via de voeding gemiddeld 3200 mg kalium binnen en behaalt men daarmee niet de aanbevolen hoeveelheid van 3500 mg zoals vastgesteld door de EFSA en gezondheidsraad. Gezien bovenstaand onderzoek lijkt het daarom zinvol om deze tekorten aan te vullen wil er optimaal van geprofiteerd worden.
Bron
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170221120253.htm?utm