Mogelijk gemaakt door:

Jodiumsupplement geen alternatief voor hoog gedoseerde jodiumtabletten

03-04-2022

Sinds de oorlog in Oekraïne is de vraag naar jodiumsupplementen toegenomen. Er is echter een groot verschil tussen jodiumtabletten die op overheidsadvies worden verstrekt, en jodiumsupplementen.  

Als er sprake is van een nucleaire ramp of aanval, zal de inname van een jodiumtablet de schildklier verzadigen met stabiel jodium om de opname van radioactief jodium te verhinderen en hiermee de kans op het ontwikkelen van schildklierkanker te verlagen. Dit geldt voor kinderen, zwangere vrouwen en volwassenen tot 40 jaar; vanaf de leeftijd van 40 jaar is er nauwelijks nog sprake van een verhoogde kans op schildklierkanker door blootstelling aan radioactief jodium, terwijl er wel bepaalde risico’s kleven aan een dergelijke hoge dosering jodium.  

Jodiumsuppletie is niet zinvol ter bescherming van de schildklier tegen nucleaire straling. Een jodiumsupplement is dan ook geen vervanging voor de jodiumtabletten. Men zou maar liefst 433 capsules (met 150 microgram jodium) moeten innemen om de juiste dosering voor kinderen van 3-12 jaar (65 mg) te bereiken; kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen zouden zelfs 866 capsules (130 mg) moeten innemen.  

Los hiervan is het natuurlijk altijd zinvol om te zorgen dat de jodiuminname op peil is. Jodium is cruciaal voor de gezondheid en een jodiumtekort komt vrij vaak voor. Middels een urinetest kan eenvoudig de jodiumstatus worden bepaald.  

Terug