Mogelijk gemaakt door:

Het effect van groene thee bij vrouwen met overgewicht

07-06-2019

Een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek onder 73 Taiwanese vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 65 jaar met een BMI  boven de 27 en verhoogd LDL cholesterol (LDL-C > 3,36), suggereert dat groene thee-extract de vetverbranding en het energieverbruik verhoogt als gevolg van hoge concentraties EGCG (epigallocatechinegallaat). Dagelijkse inname van groene thee-extract zorgde namelijk na 6 weken voor een verlaging van het LDL- cholesterol en het enzym catechol-o-methyltransferase (COMT) en zorgde voor een verhoging van het enzym leptine.

Leptine is een enzym dat door vetweefsel wordt afgegeven en de hersenen informatie geeft over de status van de energiereserves in het lichaam. Leptine reguleert het vetmetabolisme omdat het de verbranding (oxidatie) van vetzuren verhoogt en de triglyceriden in de vetcellen in de lever verlaagt.  De hoeveelheid  leptine in de bloedbaan wordt o.a. verhoogd door voeding en door de hoeveelheid glucose in het bloed. Leptine heeft ook een samenwerking met insuline. De hoeveelheid leptine in het bloed neemt af door beweging en ouder worden. 

EGCG remt ook het enzym catechol-o-methyltransferase (COMT) dat de afbraak van norepinefrine veroorzaakt. Norepinefrine wordt ook wel noradrenaline genoemd. Dit is een in het lichaam voorkomende neurotransmitter en een hormoon. Noradrenaline is een catecholamine net zoals adrenaline en dopamine. Noradrenaline wordt vaak verward met adrenaline, die een sterk opwekkende werking geeft. Noradrenaline komt als neurotransmitter voor in de hersenen en in de zenuwuiteinden van het sympathische zenuwstelsel. Als hormoon wordt noradrenaline in het bijniermerg geproduceerd, waar de werking vergelijkbaar is met adrenaline. Mensen met te weinig noradrenaline voelen zich over het algemeen depressief en mensen met een teveel aan noradrenaline voelen zich eerder euforisch, gespannen, angstig of opgewonden.

Dit zou kunnen betekenen dat groene thee door het remmen van het enzym COMT de afbraak van noradrenaline beperkt en zo ook invloed kan hebben op de gemoedstoestand.

Referentie
BMC Complement Altern Med. 2018 Nov 6;18(1):294. doi: 10.1186/s12906-018-2355-x. Huang LH1, Liu CY2,3, Wang LY3, Huang CJ3,4, Hsu CH2,3. Effects of green tea extract on overweight and obese women with high levels of low density-lipoprotein-cholesterol (LDL-C): a randomised, double-blind, and cross-over placebo-controlled clinical trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30400924

Terug