Mogelijk gemaakt door:

Glucosamine, chondroïtine en MSM bij knie-artrose

10-04-2018

Glucosamine, chondroitinsulfaat worden vaak gebruikt om verdere gewrichtsdegeneratie bij osteoartritis (OA) te voorkomen. Methylsulfonylmethane (MSM) is een supplement dat organische zwavel bevat en waarvan ook is gerapporteerd dat het de progressie van de anatomische gewrichten bij osteoartritis vertraagt. De MSM wordt vaak gecombineerd met glucosamine en chondroïtinesulfaat. Er zijn echter controverses over de vraag of glucosamine-chondroïtinesulfaat of de combinatie daarvan met methylsulfonylmethaan de pijn bij artrose effectief kan verminderen.

Deze dubbelblinde, gerandomiseerde gecontroleerde klinische studie werd uitgevoerd onder 147 patiënten met knie-artrose met een Kellgren-Lawrence graad I-II. De patiënten werden verdeeld in drie groepen en kregen eenmaal per dag gedurende drie achtereenvolgende maanden het volgende: GC-groep 1500 mg glucosamine + 1200 mg chondroïtinesulfaat + 500 mg saccharumlactis; de GCM-groep 1500 mg glucosamine + 1200 mg chondroïtinesulfaat + 500 mg MSM; en placebogroep drie bijpassende capsules saccharumlactis.

In de 12e week werd een significant verschil waargenomen tussen de drie behandelingsgroepen. De combinatie van glucosamine-chondroïtinesulfaat-methylsulfonylmethaan (GCM) toonde de meest klinische voordelen voor de patiënten met knie-artrose.

Referentie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28790224

Terug